Fény derült az igazságra: ezért fontos a szervezet számára a D-vitamin

D-vitamin vitamin egészségmegőrzés egészség szervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mind a járvány, mind a téli időszakban egyaránt fontos, hogy a megfelelő vitaminszint fenntartásával támogassuk az immunrendszerünket azért, hogy ellenállóbb legyen a különböző fertőzésekkel szemben. Immunrendszerünk megőrzése érdekében különösen nagy szerepet játszik a D-vitamin. 

A D-vitamin kis mennyiségben megtalálható sokféle élelmiszerben, mint például a tejtermékek, halak, tojássárgája, azonban a fő forrást a saját szervezetünk jelenti. Egyénenként változik az ajánlott napi bevitel mennyisége, de például az időseknek, krónikus betegeknek, a túlsúlyosaknak az átlagnál is nagyobb lehet a szükséges mennyiség.

123rf.com

A napi ajánlott bevitel ezzel szemben sokáig 5 mg vagy 200 NE ( Nemzetközi Egység ) volt, időközben viszont a harmadik Magyar D-vitamin Konszenzus megemelte a napi beviteli referencia szintjét: 1500-2000 NE, elhízás esetén pedig a duplája, 3000-4000 NE a javasolt bevitel.

Fontos, hogyha már kialakult a D-vitaminhiány, akkor a sokszorosát szükséges bevinni: viszont egy egészséges szervezetre káros hatásai is lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.