Egyre több olyan tünetet regisztrálnak, ami egyértelműen az elhúzódó koronavírus betegség miatt alakult ki. A többség csak kellemetlenséggel jár, vannak azonban olyan mellékhatások, amik hosszú távon veszélyesek is lehetnek.

Azok, akik enyhe tünetekkel vészelték át a koronavírus-fertőzést, mindenképpen szerencsésnek mondhatják magukat. Az elhúzódó Covidban szenvedők ugyanis a gyógyulás után hetekkel, vagy akár hónapokkal később is tapasztalhatják a betegség mellékhatásait. Jól ismert a szaglás és az ízlelés elvesztése, a fáradékonyság, a levertség.

Forrás: Shutterstock

A poszt-Covid tüneteket azonban nem könnyű diagnosztizálni. A poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma, vagy röviden POTS felgyorsult szívverést, erős és gyakori szédülést, agyi ködöt, kimerültséget és magas pulzusszámot okoz. Ezeket általában hirtelen mozdulatokat követően érzékelik a betegek és nem ritka, hogy el is ájulnak.

A POTS nem új betegség, és nem is kizárólag a koronavírus miatt alakult ki, ám ennek ellenére az egyik súlyos kísérőtünete. Kezelés nélkül, hosszú távon negatív hatással lehet a szív vérellátására, így ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, mindenképp forduljunk orvoshoz! A POTS teljes egészében nem gyógyítható, ám kordában tartható - írja a Joy.