Megdöbbentő dolog derült ki az omikron variánsról: erre gyanakodnak a tudósok

Forrás: Shutterstock -
omikron variáns mutáció covid omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár hónappal ezelőtt a koronavírus delta variánsa tartotta lázban a világot, most azonban egy minden eddiginél fertőzőképesebb mutáció, az omikron okozhat felfordulást.

A vírus új variációját hivatalosan a Dél-afrikai Köztársaságban mutatták ki először, ám a tudósok szerint jóval régebb óta fertőzhet ez a mutáció. A friss hírek szerint az omikron Hollandiában is jelen volt már akkor, amikor felfedezték Afrikában, sőt elképzelhető, hogy szeptemberben jelent meg először.

Mivel nem lehet megmondani, mikor alakult ki ez a mostani mutáció, azt is nehéz megállapítani, melyik ország a kiindulópont. A tudósoknak azonban több elmélete is van arra nézve, mitől mutálódhatott ennyire drasztikusan a koronavírus.

Forrás: Shutterstock

Az egyik teória, hogy egy immunhiányos beteg szervezetében fejlődött ki az omikron. A legyengült immunrendszerben az antitestek nem tudják legyőzni a fertőzést, így annak van ideje és lehetősége alkalmazkodni, mutálódni, fejlődni.

A másik felvetés szerint az állatokról emberre áttérő koronavírus visszaugorhatott az állati gazdatestekre, majd onnan ismét az emberire. Noha ezen eseménysor esélye a legkisebb, megmagyarázná, miért ilyen sok a mutáció az omikronban – írja a Yahoo News cikke nyomán a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.