Sokkoló felfedezés: Hamarabb meghalhatnak a koronavírusból felépült emberek!

Forrás: Shutterstock -
kutatás kockázat súlyos covid fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus minden embernél más tüneteket produkál, van, akinél súlyosabb, van, akinél pedig enyhébb lefolyású. Úgy hittük: ha legyőzzük a betegséget, már nincs mitől félnünk.

Egy friss kutatás eredményei azonban nem éppen reményt keltőek. A Frontiers in Medicine szaklapban közölték azt a tanulmányt, amihez a kutatók közel 14 ezer beteg adatait dolgozták fel. A vizsgált személyek közül 178 betegnél súlyos, míg 246-nál enyhe vagy közepes tüneteket jegyeztek fel, a többieknek negatív lett a vírustesztje.

A vizsgálatba bevont valamennyi beteg felépült a betegségből, a kutatók pedig ezután nyomon követték, milyen volt a betegség alatti és az azt követő állapotuk.

A kutatás során arra jutottak, hogy a komolyabb vagy súlyosabb tüneteket mutató betegeknél megduplázódott a felépülést követő egy évben a halál kockázata.

Forrás: Shutterstock

A páciensek egy évvel a fertőzés után már vírusmentesek voltak, a családok ezért sem gyanakodtak a koronavírusra a halállal összefüggésben. Ennek oka, hogy a súlyos fertőzést túlélőknél bekövetkezett haláleseteket nem a betegség gyakori szövődményei váltották ki – hanem olyan dolgok, amiket korábban nem hoztak összefüggésbe a vírussal.

A tudósok szerint mindez arra utal, hogy a betegek általános egészségromláson mentek keresztül a fertőzés alatt, ami sokkal sebezhetővé tette őket - írta meg a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.