Magyarországon hat koronavírus elleni vakcina kapta meg a használati engedélyt, melyek közül a legismertebb egyértelműen a Karikó Katalin nevével fémjelzett Pfizer. Egy friss kutatás azonban meglepő eredménnyel szolgált az oltóanyaggal kapcsolatban.

Az amerikai New England of Journal of Medicine nevű tudományos folyóiratban közzétettek egy tanulmányt, ami szerint létezik egy, a Pfizernél hatásosabb vakcina: nagyobb szintű védettséget nyújt a fertőzéssel szemben, és alacsonyabb a kórházba kerülés esélye is.

Ez a Moderna-vakcina.

A kutatók összehasonlították 219 ezer Pfizer-vakcinával beoltott amerikai veterán egészségügyi adatait ugyanennyi Modernával oltott egykori katona eredményeivel. A vizsgálat során öt szempontból értékelték a vakcinák hatékonyságát:

- igazolt fertőzés
- a tünetekkel járó betegségek
- a kórházba kerülés esélye
- az intenzív osztályra kerülés esélye
- és az elhalálozás.

IllusztrációForrás: 123rf.com

Az eredmények alapján kiderült, hogy a Moderna oltóanyagának hatásfoka jobb, mint a Pfizeré. Az igazolt fertőzések száma 21 százalékkal kisebb a Modernások körében, és náluk 41%-kal alacsonyabb a kórházba kerülés esélye is – idézi a Blikk a tanulmányt.

A most megjelent kutatás eredménye azonban nem azt jelenti, hogy a Pfizer-oltás hatástalan lenne a koronavírussal szemben. A tudósok külön kitértek arra, hogy

mindkét mRNS-vakcina hatékony és biztonságos, a mért különbségek pedig kicsik, így mindkettőt bátran ajánlják használatra.