Ijesztő adat! Egy nap alatt képes elszaporodni bennünk az omikron variáns

Forrás: 123rf.com -
omikron variáns omikron koronavírus fertőzés omikron variáns fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amint megjelent a koronavírus új variánsa, a tudósok máris gőzerővel vizsgálni kezdték a mutációt. A legfrisebb kutatások azonban ijesztő eredménnyel zárultak.

A vírus új változata a jelenleg még egyeduralkodó deltánál is gyorsabban fertőz. A legújabb amerikai adatok szerint egy hét alatt szignifikánsan megnőtt az omikronnal fertőzött koronavírusos betegek száma és várhatóan még tovább emelkedik majd az arányuk. Ennek érdekében kutatják, mi állhat az új variáns gyors fertőzőképességének hátterében.

Az egyik ilyen vizsgálatsorozat nemrég lezárult és az eredmények alapján kijelenthető, hogy az omikron 70-szer gyorsabban szaporodik a szervezetben, mint bármelyik eddigi koronavírus-változat.

Folyamatosan vizsgálják a koronavírus új mutációit Forrás: 123rf.com

A Hong Kong-i Egyetem tudósai megállapították, hogy az omikron nem a tüdőben, hanem a hörgőkben képes kifejteni nagyobb aktivitást. Akár egy nap alatt elterjedhet a szövetekben. A tüdőben azonban valamiért kevésbé hatékony, a deltához képest gyengébb eredménnyel fertőz - számolt be a kutatásról a hazipatika.com.

Ennek köszönhető, hogy nem okoz olyan súlyos megbetegedéseket, mint a koronavírus előző változatai. A tudósok azonban figyelmeztetnek, hogy a látszólagos jó hírek ellenére fenn kell tartani a bevezetett járványügyi védekezéseket, mivel csak így lehet elérni, hogy valóban ne legyen halálos az új mutáció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.