oltási szövődmények vakcina mellékhatás COVID-19 covid oltás AstraZeneca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gerincvelő-gyulladás egy ritka változatát okozhatja a vakcina. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tavaly októberben a Janssen oltásánál is hasonló figyelmeztetést adott ki. 

A transzverzális myelitis a gerincvelő szürke- és fehérállományának gyulladását jelenti. A rendkívül ritka betegség egymillió emberből legfeljebb ötöt érint - írja a Blikk.

Forrás: MTI/Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

A karok és a lábak legyengülését, a húgyhólyag és a bélrendszer zavaros működését és szenzoros tüneteket is okozhat a betegség.

Az EMA szerint a két oltás és a megbetegedés között ok-okozati összefüggés van, ám véleményük szerint még mindig kisebb kockázatot jelent a vakcina, mint a koronavírus, ami szintén okozhat gerincvelő-gyulladást.

A gyógyszerügynökség közlése alapján a transzverzális myelitis ismeretlen gyakoriságú mellékhatásként van feltüntetve az AstraZeneca betegtájékoztatójában.

Ekkor érkezik az omikron ellen kifejlesztett vakcinahttp://www.life.hu/egeszseg/20220111-nyaron-jon-az-omikron-ellen-kifejlesztett-vakcina.htmlEgyre több országban indult be az ötödik hullám, amelyet egyértelműen a koronavírus új mutációja, az omikron robbantott be. A tudósok egy ideje már dolgoznak a variáns elleni vakcinán és úgy tűnik, nyáron már akár olthatnak is vele. EgészségOrigoBeoltatta magát az ország legfiatalabb Youtubere: a 9 éves kisfiú elmondta, miért döntött a vakcina melletthttp://www.life.hu/egeszseg/20211216-beoltatta-magat-az-orszag-legfiatalabb-youtubere-a-9-eves-kisfiu-ezert-dontott-a-vakcina-mellett.htmlBánki Csanád mindössze 9 éves, de hazánk egyik legnépszerűbb vloggere, aki a napokban beadatta a koronavírus elleni vakcinát. EgészségOrigo

Az oltások folyamatosan górcső alatt vannak, nemrég például a Szputnyik V vakcinát vizsgálták, hatásosságát a Pfizer vakcinájával vetették össze. A két oltóanyag omikron és eredeti wuhani vírus ellen kifejtett hatását hatását hasonlították össze. Ez lett a tesztelés eremdénye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.