Szinte biztos, hogy elkapjuk a koronavírust, ha ebbe a helyzetbe kerülünk

maszkviselés beszéd köhögés koronavírus-fertőzés éneklés fertőzőképesség koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány két éve nyomja rá a bélyegét mindennapjainkra. A sorban megjelenő új mutációknak köszönhetően nem úgy tűnik, hogy egyhamar vége lesz.

A tudósok azonban folyamatosan elemzik az elmúlt évek adatait és egy nemrég publikált tanulmány rávilágított arra, hol van a legnagyobb esélye elkapnunk a vírust. A maszk sok esetben képes megakadályozni a fertőzést, de van, amikor ez sem elégséges védelem a kórokozókkal szemben.

A vírusátadás kockázatát növeli, ha valaki nem visel maszkot, hangosan beszél, énekel vagy kiabál, ráadásul mindezt egy zárt térben teszi, ahol sokan zsófolódnak össze és nincs biztosítva a levegőcsere.

Szinte biztosan elkapjuk a vírust, ha...

Abban az esetben, ha rövid ideig, maszk nélkül tartózkodunk zárt térben, kevés emberrel körülvéve és ezalatt nem beszélünk, akkor csekély a megfertőződés esélye, de ha ugyanilyen helyzetben énekelünk vagy edzünk, akkor akár 27%-ra is ugorhat ez az érték.

Fontos a szellőztetés Forrás: Shutterstock

Ha hosszú ideig vagyunk együtt zárt térben kevés emberrel és beszélgetünk, akkor 20%, éneklés közben pedig 74% az esélye annak, hogy megfertőződünk. Ezzel ellentétben szabadtéren vagy jól szellőző helyiségben az 1 százalékot sem érik el ezek a mutatók.

Szinte biztosan elkapjuk a vírust, ha egy nem megfelelően szellőző helyiségben, maszk nélkül, tömegben beszélgetünk, énekelünk vagy edzünk. Ebben az esetben 99%-os eséllyel fertőződünk meg – írja a hazipatika.com.

Új felfedezés: ennyi idő alatt veszíti el fertőzőképességét a levegőben a koronavírus

Drámai áttörést értek el a tudósok. Sikerült valós környezetben szimulálni, hogyan terjed a levegőben a koronavírus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.