Ezt az élelmiszert semmiképpen ne fogyaszd a koronavírus-járvány ideje alatt

Forrás: Shutterstock -
járvány finomított cukor élelmiszer koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A járvány ideje alatt a finomított cukor túlzott fogyasztása veszélyes lehet - állítja egy amerikai allergológus-immunológus.

Heather Moday allergológus-immunológus a CNBC oldalán megjelent, e témával foglalkozó írásában elmondta: a SARS-CoV-2 még az egészséges emberek vércukorszint-szabályozását is ronthatja, a diabéteszesek egy részénél pedig - kutatások szerint - további vércukorszint-szabályozási zavarokat okozhat. A vírus ugyanis a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjein található receptorokhoz is kötődik.

A cukorbetegség, amellett, hogy károsítja az ereket, megterheli az immunrendszert, arra ösztönözve, hogy megpróbálja helyreállítani a kárt, vagyis elhárítani a gyulladást. Ennek következtében viszont lassabban képes felvenni a harcot a szervezetbe kerülő kórokozók - a többi között a koronavírus - támadásával.

"Immunrendszerünk egészsége és kiegyensúlyozott működése szempontjából nagyon sokat számít, hogy mit eszünk. És nincs olyan összetevő, ami károsabb lenne, mint a cukor, különösen a koronavírus-járvány idején"

- írja Moday.

A finomított cukor koronavírus-járvány alatti túlzott fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet egy amerikai allergológus-immunológus Forrás: Shutterstock

Az allergológus-immunológus azt tanácsolja, hogy ne csak a koronavírus-pandémia miatt, hanem általános egészségi állapotunkra való tekintettel is igyekezzünk mérsékelni az elfogyasztott cukor menniségét. Állítása szerint a cukorfogyasztás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy javítsuk immunrendszerünk működését.

Ehhez viszont érdemes néhány fontos dolgot betartani: tudatosan visszaszorítani az édességek - csokoládék, sütemények, cukorkák - és a finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek - például gyümölcsjoghurtok, szószok, mártások, proteinszeletek - fogyasztását. Ezek tápanyagtartalma ugyanis alacsony, üres szénhidrátban viszont igen gazdagok.

Ha nassolni szeretnénk, válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládét vagy gyümölcsöket - tanácsolja Moday. Mint írja, nem kell minden édességet száműznünk az étrendünkből, de figyeljünk a mennyiségre és a minőségre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.