Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható

Forrás: 123rf.com -
hatóanyag gyógyszertár koronavírus gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az acetilcisztein hatóanyagot, ami recept nélkül bárki számára elérhető a patikákban,  közepes tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére ajánlják a háziorvosoknak - derült ki a Pharma közleményéből.

Az enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos megbetegedések kezelésére az eddig javasolt szereken túl acetilcisztein tartalmú készítményeket is javasol a háziorvosoknak egy 2021. december 28-án kiküldött miniszteri utasítás (23/2021 (XII. 22.) számú egyedi miniszteri utasítás).

Ezek a szerek könnyen elérhetők recept nélkül a patikákban:

az acetilcisztein hatóanyag a légzőrendszeri betegségek enyhítésére szolgáló, a tévé- és rádióreklámokból is jól ismert, hurutos köhögés elleni készítményekben található meg.

Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható Forrás: 123rf.com

Kutatások bizonyítják, hogy az acetilcisztein növeli a szervezet antioxidáns kapacitását, ezáltal óvja a tüdősejteket, akadályozza a vírus szaporodását, és elnyomja a gyulladást elősegítő citokinek működését. Azok a kórházban ápolt koronavírusos betegek, akik acetilcisztein tartalmú készítményeket kaptak a kezelésük alatt hamarabb hagyhatták el a kórházat, mint azok, akik nem kaptak ilyen hatóanyagú szereket.

A koronavírus tüneteit enyhítő acetilcisztein hatóanyagú készítmények számos termékformában és különböző hatáserősségben vannak forgalomban. Az erre vonatkozó lista az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjának gyógyszeradatbázisában a hatóanyagra és az „orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszerek"-re szűrve érhető el - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.