Tényleg elég a hét nap karantén? Kiderült, mennyi ideig kellene otthon maradniuk a covidos betegeknek

Forrás: Shutterstock -
önkéntes karantén karantén koronavírus milyen hosszú legyen a karantén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírusos betegek nem hagyhatják el otthonaikat, amíg a betegség tüneteit érzékelik magukon. Egy friss kutatás azt vizsgálta, vajon tényleg hatásos védekezés-e a karantén a vírussal szemben.

Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálatok arra szerettek volna választ találni, hogy az eltérő hosszúságú karaténidőszakok milyen hatással vannak a vírus fertőzőképességére. A szakemberek arra jutottak, hogy öt nappal az első tünetek megjelenése után 31%, hét nap után viszont már csak 16% az esélye annak, hogy a beteg megfertőz másokat.

Már hét nap karantén is segít megállítani a fertőzést Forrás: Shutterstock

Tíz nappal a koronavírus tüneteinek észlelése után mindössze 5% a mutató, két hét elteltével pedig szinte nem is fertőz a covidos beteg. Az önkéntes vagy hatósági karanténnal bizonyítottan csökkenthetjük a fertőzést, és a friss kutatás szerint már egy hét alatt is annyit gyengül a vírus, hogy csekély eséllyel adjuk azt tovább másoknak – idézi a Business Insider cikkét a liner.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.