a koronavírus hosszú távú hatása tünetek enyhe tünetek koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél súlyosabb és minél hosszabb ideig tart valakinél a koronavírus-fertőzés, annál nagyobb eséllyel jelentkezik nála később egészségügyi probléma.

Sokan ezért könnyebbülnek meg, amikor csak enyhe tünetekkel, viszonylag hamar kilábalnak a koronavírusból. A kutatók egy friss vizsgálat során azonban meglepő eredményre jutottak. A Kaliforniában működő Cedars-Sinai Egészségügyi Központ szakemberei szerint az autoantitestek bárkire veszélyesek lehetnek.

Az covid antitest és az autoantitest nem azonos.

Az autoantitest a szervezet saját anyaga ellen képződött antitest. A szervezet által termelt antitest fajlagos módon reagál a szervezet saját szöveteire és szerveire. Az autoantitest jelenléte önmagában még nem jelent betegséget, de az autoimmun betegségekben a vérben majdnem mindig megtalálhatók az autoantitestek – írja a hazipatika.com.

Forrás: Shutterstock

A kutatók eddig csak a súlyos lefolyású covidos betegeknél találtak ilyen autoantitesteket, de 177 oltatlan fertőzött vérmintájának vizsgálata alapján kiderítették, hogy az enyhe fertőzés után is hónapokon át termelődhetnek ezek az antitestek.

Az autoantitest pedig képes a szervezet ellen fordulni, és előidézni olyan autoimmun betegséget előidézni, amelynek során a testünk saját maga ellen termel ellenanyagot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.