A koronavírus több mint két éve nehezíti meg az emberek életét. Sokak számára reményt ad, hogy az új mutáció, az omikron gyengébb a korábbiaknál, és bíznak abban, hogy ez jelezheti a járvány végét.

Egy magyar kutató, Dr. Széll Márta molekuláris biológus szerint egyre reménykeltőbb hírek érkeznek, de a vírus nem fog eltűnni az életünkből.

Egyre több biztató jel utal arra, hogy a koronavírus járvány belátható időn belül »megszelídül«. Ugyanakkor azt is tudomásul kell vennünk, hogy a SARS-CoV-2 vírus innentől kezdve az emberiség »útitársa« lesz, a COVID-19 enyhébb-súlyosabb fellobbanásával hosszú távon kell számolnunk

– nyilatkozta a Blikknek a kutató, a Szegedi Egyetem rektorhelyettese. Dr. Széll Márta az interjúban arra is kitért, hogy miért hallani a szakértőktől eltérő, sok esetben egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

A koronavírus megszelídül, de velünk marad (Illusztráció)Forrás: 123rf.com

"Az elmúlt két évben a COVID-19 pandémia hihetetlen fordulatokat véve száguldott keresztül az emberiségen. Elég csak azt megemlítenünk, hogy a járvány kitörése óta milyen sokfajta mutáns SARS-CoV-2 vírustörzs keletkezett, és hogy ezek milyen nagymértékű eltéréseket mutatnak fertőzőképességük és az okozott betegség súlyosságának meghatározása szempontjából."

Ha átgondoljuk a fentieket, szerintem egyáltalán nem csodálkozhatunk rajta, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos állásfoglalások még a legfelkészültebb szakemberek esetében is hónapról hónapra változhatnak

– zárta a gondolatot a tudós.