Veszélytelennek tűnő játék miatt került kórházba egy 4 éves kisfiú

Forrás: Thinkstock -
allergia Nyár egészség hernyó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy oxfordshire-i kisfiú, Oliver családi házuk kertjében barátkozott össze egy dekoratív hernyóval, ám a találkozás nem várt következményeket vont maga után.

Caroline, a fiú édesanyja a Daily Starnak mesélt arról, hogy gyermeke a múlt héten nagyjából félórányi szabadtéri játékot követően arra kezdett panaszkodni, hogy ég az arca és a szája. Mivel semmilyen külsérelmi nyomot nem találtak rajta, annyiban hagyták az egészet, ám Oliver másnap reggel borzalmas vörös kiütésekkel ébredt, melyek az arcát és a nyakát is beborították.

Az aranyfarú lepke hernyója súlyos allergiás reakciót okozhat Forrás: Wikipedia / Brown-tail moth

A kisfiút azonnal kórházba vitték, ahol nem tudták diagnosztizálni, pontosan mi okozhatta érzékenységi reakcióját, de a receptre kapott antihisztamin és gyógykrém szerencsére javított az állapotán.

Caroline nem akart homályban tapogatózni, fia leírása alapján a Google segítségével próbálta azonosítani a kiváltó okot. Kiderült, hogy a kis teremtmény, mellyel Oliver a kertben játszott, egy nálunk is honos kártékony faj, az aranyfarú lepke (Euproctis chrysorrhoea) hernyója volt.

A lárvák testéből meredező szőrszálak bőrirritációt, illetve asztmás rohamokhoz hasonló légzési nehézségeket idézhetnek elő, ezért csak kesztyűben, lehetőség szerint védőmaszkkal felszerelkezve szabad megérinteni őket. Elhullajtott pihéiket azonnal fel kell takarítani a lakásból, illetve el kell távolítani a ruházatról, mert toxinjaik még évekig aktívak maradnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.