"Csak" a hétvégi bulikban iszol? Így sem úszod meg a hosszú távú egészségromlást

Fotó / 123RF -
buli alkohol egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára rengetegen ringatják magukat abba a tévhitbe, hogy semmi bajuk nem lesz, ha csupán a hétvégi „ereszd el a hajamat” során öntenek fel a garatra.

A toxikológusok azonban arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy nem kell napi szinten alkoholt fogyasztani a hosszú távú egészségkárosodáshoz: már a heti 1-2 intenzív szesztúra is komoly problémákat eredményezhet.

Fotó / 123RF

Martin Preston, a Delamere rehabközpont alapítója és vezérigazgatója elmondta a LADbible-nek, hogy a hétvégi bulizás során ledöntött jelentős mennyiségű alkohol hosszú távon súlyosan károsíthatja az agyat, a gyomrot, a májat, a szívet és a vesét. Emellett közvetlenül fogyasztás után ideiglenes memóriavesztést vagy ájulást is okozhat, pláne, ha az ember alig eszik valamit előtte. (A potenciálisan veszélyes mennyiséget a szakértők férfiaknál néhány órán belül legurított öt vagy több ital elfogyasztásában határozták meg, míg a nők esetében ez négy vagy több ital volt.)

Köztudott, hogy a hosszú távú, rendszeres alkoholizálás májkárosító hatással bír. Az alkoholt a máj mindig a zsír előtt bontja le, így fennáll a veszélye, hogy az utóbbi felhalmozódik, ha valaki sokat iszik, ez pedig májbetegséghez vezethet.

Az alkohol roncsolja a veséket is, ugyanis megakadályozza azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek segítik ezt a páros szervet abban, hogy vissza tudja juttatni a vizet a szervezetbe.

Az italozás továbbá még enyhe mértékben is szívdobogásérzést eredményezhet, melynek szabálytalan szívverés, a szívizmok gyengülése és magas vérnyomás is lehet a következménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.