Mindig ugyanott nő pattanásod? Szervi problémákról árulkodhat ez a jelenség

Forrás: Shutterstock -
kozmetika arcbőr arctérkép magazin egészség bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kínai és ayurvédikus arctérképet több ezer éve hívják segítségül a tradicionális gyógyítók. Ez a különleges diagnosztikai módszer meglepő precizitással árulhatja el, hol borult fel a szervezet egyensúlya.

Az arcdiagnosztika szószólói úgy vélik, hogy az emberi bőr külleme, illetve az arc formája hűen tükrözi viselője energiaszintjét, egészségét, valamint az általános életvitelét is. Hitük szerint minden egészségügyi probléma megmutatja magát az orcánkon pattanások, kiütések, irritáció, feltűnő kipirosodás, elszíneződés, zsírosodás, továbbá kiszáradás formájában.

Nem mindegy azonban, hogy ezek a hibák hol helyezkednek el az arcon, ugyanis minden lokáció más-más rendellenességre utalhat. Az alábbi tippek az orvos tanácsait kiegészítve segíthetnek a zavarok kiváltó okainak feltárásában és a gyógyulásban.

Homlok - húgyhólyag és bélrendszer

A homlok felső része a hólyag, míg a szemöldök feletti terület a belek állapotát és az emésztést tükrözi. Húgyutaid egészségét elsősorban a megfelelő folyadékmennyiség bevitelével támogathatod, de enyhe panaszok esetén segíthetnek a tőzegáfonyás és medveszőlőleveles táplálékkiegészítők is.

A bélpanaszok csökkentése végett iktasd be a rendszeres mozgást az életviteledbe, mellőzd a számodra érzékenységet, puffadást okozó ételeket, italokat, illetve tehetsz egy próbát az emésztőenzimekkel és a probiotikumokat tartalmazó ételekkel, étrendkiegészítőkkel is!

A homlok felső része a hólyag, míg a szemöldök feletti terület a belek állapotát és az emésztést tükrözi

Forrás: Shutterstock

Fülek és a halánték - vesék

Az itt megjelenő bőrpanaszok azt sugallják, hogy valószínűleg dehidratált vagy, illetve gyanítható, hogy a nyirokkeringésed sincs rendben. Első körben rendezd a napi folyadékfogyasztásodat, illetve próbálkozz salaktalanító teákkal, például csalánnal vagy nyírfalevéllel. Kerüld a dohányzást, az alkoholt és a koffeint, válts tengeri vagy Himalája sóra, és azt is próbáld mértékkel használni, illetve fogyassz sok leveles zöldet, hidegen sajtolt növényi olajat, zöldséget és gyümölcsöt, kiváltképp bogyókat, kígyóuborkát és dinnyét!

Orr és az orcák felső részei - szív és keringési rendszer

Ha ezen a területen gyakran tapasztalsz kipirosodást, zsírosodást vagy épp hámlást, illetve pattanásokat és/vagy mitesszereket, érdemes vérképet és vérnyomást nézetned. Ha a diagnózis alapján nem ellenjavallt, enyhítheti a panaszaidat a rendszeres – különösen a szabad levegőn végzett – testmozgás, a sóbevitel csökkentése, a kiegyensúlyozott, omega-3 zsírsavakban gazdag étrend, a bőséges folyadékfogyasztás, illetve a B-vitamin pótlás.

A szemöldökök közötti rész és a bal orca - máj és gyomor

Ha gyakran eszed tele magad egészségtelen ételekkel, vagy annyi méreganyag kerül a szervezetedbe, amennyit a kiválasztási rendszered már nem tud semlegesíteni, májad túlterhelődhet, és ezt az arcbőröd is jelezheti. Amennyiben dohányzol, illetve rendszeresen fogyasztasz alkoholt nagy mennyiségben, először ezekről a szokásokról próbálj lemondani, továbbá igyekezz minél több friss, feldolgozatlan növényi eredetű ételt, italt fogyasztani. A méregtelenítésben és a gyomorpanaszokon segíthet a gyömbér, a borsmenta, valamint a belőlük készült teák, étrendkiegészítők is.

Jobb orca - tüdő és légutak

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt szinte mindannyian tapasztaltunk különféle légúti panaszokat; szerencsésnek mondhatta magát, aki szövődményektől mentesen, teljesen felgyógyult. Ám légzőrendszerünket a COVID-19 mellett is számos betegség, az allergia, illetve a légszennyezés is veszélyeztetheti.

Ha az arcod jobb felén észlelsz bőrhibákat, az első és legfontosabb teendő az aktív és a passzív dohányzás mellőzése, továbbá törekedj az organikus, illatmentes háztartási szerek és kozmetikumok használatára! Fogyassz sok citromos vizet és leveles zöldet, próbáld ki a légutakat támogató teákat (pl. kis ezerjófű, cickafark, köröm- és bodzavirág) illetve a kardióedzéseket se blicceld el!

Ajkak és a száj körüli terület - endokrin rendszer

Bőrhibáid ebben a zónában a hormonegyensúly megborulásáról árulkodnak. Jelezhetik például a menstruációs ciklusod különböző szakaszait, zavarait, vagy a stresszhormonok tombolását a testedben. Egy-két kisebb pattanás még nem a világ, viszont ha komoly panaszaid vannak, mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat vagy egy megbízható endokrinológust!

Áll és az állkapocs vonala - gyomor, vesék és a szaporítószervek

Az állra nőtt pattanások emésztési gondokat jelezhetnek, legtöbbször azért, mert túl sok zsíros, cukros ételt ettél vagy nagy mennyiségű alkoholt, koffeint fogyasztottál. Az állad mellett és az állkapcsod vonalán megjelenő bőrhibák a nemi hormonokkal kapcsolatos rendellenességekről árulkodhatnak, melyek feltárásához és kezeléséhez mindenképp kérd szakember segítségét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.