Ritka betegségben szenved az olimpiai bajnok, járni is alig tud

úszás betegség CIDP Michael Klim
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran a gyerekei előtt esik össze a lengyel származású ausztrál úszóbajnok, Michael Klim, akinél 2020-ban krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiát (CIDP) diagnosztizáltak.

A 44 esztendős sportoló egész életében csúcsteljesítményt nyújtott a medencében: két olimpiai és hét világbajnoki aranyéremmel, továbbá számos dobogós hellyel büszkélkedhet. 2019-ben azonban furcsa tüneteket vett észre magán, ám akkor még nem sejtette, hogy egy rendkívül súlyos neurológiai betegségben szenved – írja a Sunday Telegraph.

Krónikus bokaproblémát, degeneratív hátproblémát és komoly izomvesztést tapasztalt, a combja zsibbadt, mindez egyensúlyi nehézségeket, térdtől lefelé pedig funkcióvesztést okozott.

Gyakran állni is képtelen volt, előfordult, hogy a gyerekei szeme láttára esett össze. Amikor két éve megtudta, mi okozza furcsa panaszait, mély depresszióba esett, alkoholba fojtotta bánatát. Ám hatalmas lelkierejének köszönhetően kimászott az érzelmi-mentális gödörből, és ma már sorstársainak segít azáltal, hogy minél több ember figyelmét igyekszik felhívni erre a ritka degeneratív betegségre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.