Új vírust azonosítottak Kínában: feltehetően állatokról terjedt át az emberekre

Forrás: 123rf.com -
betegség Kína vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új Langja henipavírust (rövidítve LayV) először 2018 végén mutatták ki az északkeleti Shandong és Henan tartományokban, de a kórokozót hivatalosan csak a múlt héten azonosították a tudósok.

A szakértők szerint a vírus valószínűleg állatokról terjedt át emberekre, és a tajvani egészségügyi hatóság most figyelemmel kíséri a terjedését.

A kutatók a 262 vizsgált cickány több mint egynegyedében azonosították a LayV vírus RNS-ét. Ez arra utal, hogy a kórokozónak a cickányok lehetnek az eredeti gazdaállata. Aggasztó fejlemény, hogy a kecskék 2 százalékában és a kutyák 5 százalékában is azonosították a vírust.

Új vírust azonosítottak Kínában: feltehetően állatokról terjedt át az emberekre Forrás: 123rf.com

A vírussal kapcsolatos kezdeti vizsgálatokat kínai, szingapúri és ausztrál tudósok a New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban jelentették meg.

Az embereknél a vírus magas lázat, fáradtságot, köhögést, étvágytalanságot és izomfájdalmat okoz. Halálos áldozatokról nem tudni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.