Maradandó egészségkárosodást szenvedett az 53 éves családapa, akit félrediagnosztizált és lítiummal mérgezett az orvosa

Forrás: -- -
depresszió félrekezelés Piukovics Mirkó kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Piukovics Mirkó boldog férjként, édesapaként élte a mindennapjait egészen addig, amíg teljesen meg nem bízott az orvosában, aki nem ellenőrizte egy felírt pszichiátriai szer szintjét az előírtak szerint, amitől a családapa lítiummérgezést kapott és teljesen tönkrement az élete. Az 53 éves férfi azóta árnyéka régi önmagának. 

"A munkája miatt gyakran vezetett éjszaka, amikor a kocsikat vitte külföldre, ezért nem pihent eleget. Zaklatottság és alvászavar miatt ment be 2013-ban a bajai kórházba, ahol agysorvadást, hangulatzavart, szorongást és bipoláris zavart állapítottak meg nála, ezért teletömték egy lítiumtartalmú gyógyszerrel. Ettől egyre furcsábban kezdett viselkedni, mi pedig elkezdtük kongatni a vészharangot" – kezdte mesélni férje kálváriáját a Blikknek Piukovicsné Mamuzsits Erika, Mirkó felesége.

Egy idő után az 53 éves családapa egy idő után jelezte az orvosának, hogy leállna a gyógyszerek szedésével, amig meg is tett, majd brutális elvonási tünetek jelentkeztek nála, ami miatt inkább újra bevonult a kórházba.

Miután újra kiengedték, vérnyomáscsökkéntő gyógyszert is kapott az előző szer mellé, amiknek – mint utóbb kiderült – az együttes szedése a többszörösére fokozza a lítium koncentrációját.

Maradandó egészségkárosodást szenvedett az 53 éves családapa, akit félrediagnosztizált és lítiummal mérgezett az orvosa Forrás: --

"Leállt a veséje, a légzése, és rángógörcsöt kapott. Ha akkor rögtön csináltak volna egy dialízist, vettek volna tőle vért és kimosták volna a mérget, megúszhatta volna, de helyette kényszerzubbonyba került és teletömték nyugtatóval. A lítiummérgezés után egy olyan embert engedtek ki, aki csak négykézláb tudott közlekedni, beszédképtelen volt, csak artikulálatlanul ordított, és ha levest adtunk neki, kifolyt az orrán. Olyan egyensúlyzavara volt, hogy inkább a földön aludtunk két éven át egy matracon, mert még az ágyról is leesett. Volt, hogy elfelejtett levegőt venni, és az előző négy év is törlődött az emlékezetéből" – tette hozzá a 49 esztendős nő.

Egy évre rá egy fővárosi rehabilitációs intézetbe került, ahol a rengeteg kezelés és fejlesztés mellett a kivizsgálás során kiderült: korábban félrediagnosztizálhatták, ugyanis se bipoláris zavart, se depressziót, se agysorvadást nem állapítottak meg nála. Amikor Mirkó már olyan állapotban volt, hogy meg tudta mondani a nevét, és nem nézte mindenki őrültnek, 2018-ban feljelentést tettek a kórház ellen.

Hosszas huzavona után a Bajai Járásbíróság 2021. augusztus 9-én meghozott büntetővégzésében a férfi kezelőorvosát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, és kötelezték a 735 ezres bűnügyi költség megfizetésére is. A jogerős ítélet indoklása szerint „a vádlott elmulasztotta a sértett lítiumszintjének legalább egy hónapig tartó, hetenkénti ellenőrzését. Ezzel elkerülhető lett volna, hogy egy hónappal később a lítiumkoncentráció megközelítse a toxikus szintet. A lítium ellenőrzésének hiánya ok-okozati összefüggésben áll a bekövetkezett lítiummérgezéssel. A kellő időben alkalmazott vérszintmérés és az eredmények időben történő értékelése, majd a beavatkozás megakadályozhatta volna a lítiummérgezést."

"Súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvedett, minden nap a túlélésre játszunk! Jelenleg minden nap állapotfenntartó tornát kell végeznie, mert félő, hogy lebénul. Amikor fáradt, teljesen érthetetlen a beszéde, de írni, olvasni, számolni már újra megtanult. Az izomfeszülés és reflexkiesés a nyelőrendszerét is érinti, amitől félő, hogy evés közben megfullad. Most már mindent megért, de ez egy nagyon hosszú folyamat eredménye. A legkisebb gyerekünk ötödik osztályba megy, 10 éves, nekünk őt még fel kell nevelnünk"

– magyarázta az asszony.

A család idén februárban polgári pert indított a kórház ellen kártérítésért, aminek az első tárgyalása októberben lesz.

"Nagyságrendileg 130 millió forintos összegre adtuk be a keresetet, ami valamelyest segítene nekik, de a régi, boldog életüket már semmi nem adhatja vissza" – fűzte hozzá a család jogi képviselője, Dr. Litresits András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.