Annak ellenére, hogy kevesebb hír szól a koronavírusról, a betegség itt-ott felüti a fejét. Bár az őszi járványhullám elmaradt, a hideg időjárás és a karácsonyi bevásárlás előidézhet egy hármas járványt, ami beárnyékolhatja az ünnepi készülődést.

Boldogkői Zsolt virológusprofesszor szerint azért csúszik az újabb járványhullám, mert sok más európai országhoz hasonlóan hazánkban is a nyár második felében söpört végig az omikron-variáns. 

Az egyre csökkenő hőmérséklet ugyanakkor kedvez a vírusnak, így a következő hetekben tovább emelkedhet az esetszám 

-figyelmeztet a professzor. A szakemberek egy része attól fél, hogy egy hármas járvány alakul ki, vagyis egyszerre üt be az influenza, a Covid–19 és az RSV (légúti óriássejtes vírus), ami beárnyékolhatja a karácsonyi készülődést és az ünnepi időszakot.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Boldogkői Zsolt hangsúlyozta, hogy a vírusok által érintett korosztály más és más, a koronavírus ugyanis az idősekre, az RSV a gyermekekre, az influenza pedig a gyermekekre és az idősekre egyaránt veszélyes. A professzor szerint a 3 betegség közül még mindig a koronavírus a legkellemetlenebb, elsősorban az elhúzódó, akár az évekkel később felbukkanó panaszok miatt -mondta az Indexnek.