Sok nő számára okoz időről időre problémát a hólyaghurut, amit általában „felfázásként" emlegetünk. Vannak, akik kevésbé fogékonyak rá, és akadnak olyanok is, akik évente többször megbetegszenek. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, akkor megmutatom, mire érdemes odafigyelned, hogy csökkentsd a betegség kialakulásának esélyét.

Mi is a hólyaghurut?

Sokan gondolják, hogy a felfázást szó szerint kell érteni, ami akkor következik be, ha sokat járkálunk mezítláb vagy sokat üldögélünk a hideg kövön, vagy nem öltözünk fel eléggé. Persze, ebben is van igazság, csakhogy a felfázás valódi okozói legtöbbször a bélrendszerben és a hüvelyben előforduló baktériumok. Ha azok a húgycsövön keresztül feljutnak a hólyagba és ott elszaporodnak, akkor gyulladást (hólyaghurutot) és ezzel együtt járó kellemetlen panaszokat okozhatnak.

A hólyaghurut tünetei

A felfázás tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, ami csupán kevés, csípős, rossz szagú vizelet ürülésével jár. Marad utána az érzés, mintha a hólyag még mindig tele lenne, és nem ritka az alhasi fájdalom sem. Ahhoz, hogy ezeket a panaszokat elkerüljük érdemes a megelőzésre koncentrálni. Az alábbi dolgokra minden esetben figyeljünk oda.

Igyunk sok folyadékot!

Rendkívül fontos, hogy elegendő – legalább napi 2-3 liter – folyadékot juttassunk a szervezetünkbe. Ellenkező esetben csökken a vizeletürítések száma, ezáltal a kórokozóknak több idejük marad a hólyag falán megtelepedni és szaporodni.

Figyeljünk a megfelelő öltözködésre!

Fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködjünk. Ha alulöltözünk, akkor könnyen lehűlhet a testünk, aminek következtében összeszűkülnek a kismedence kapillárisai, romlik a húgyhólyag keringése, ezáltal pedig csökken az immunrendszer hatékonysága. Sportolás után az átizzadt ruhánkat azonnal cseréljük le, mert ha még órákon át abban maradunk, akkor nemcsak megfázhatunk, hanem ez kedvez a felfázást okozó baktériumok elszaporodásának az intim tájékon és a húgyutakban. Mindig tegyünk be váltóruhát és fehérneműt a hátizsákunkba, hogy átöltözhessünk! Ne viseljünk műszálas alsóneműt, főleg ne tangát, mert könnyen beleizzadhatunk, ami melegágya a fertőzéseknek. Sportoláshoz legjobb a sportalsó, amely kényelmes, légáteresztő és nem csúszik el a mozgás hatására.

Szex előtt és utána is fontos a pisilés!

Szexuális együttlét során a végbéltájékon található baktériumok könnyen belesodródhatnak a húgycsőbe. A fertőzés megelőzése érdekében az intim együttlét előtt és utána is erősen ajánlott a vizeletürítés, amely segít elkerülni, hogy a hólyagba esetleg feljutó kórokozók ott elszaporodjanak. A szex után jelentkező hólyaghurutot „nászutas betegségként" is szokás emlegetni.

Időben menjünk el a mosdóba, ne tartogassuk a vizeletet!

Soha(!) ne tartsuk vissza a pisilést! A hólyagban hosszasan tartogatott, pangó vizelet ideális körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához, ami miatt könnyen kialakulhat húgyúti fertőzés. Az sem megoldás, hogy kevesebbet iszunk, hogy majd ne kelljen vécére mennünk. A bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a termelődő vizelet átmossa a hólyagot, így megakadályozva a baktériumok megtelepedését.

Forrás: Shutterstock

Tudd, mi az optimális hüvelyi higiénia!

A hólyaghurut elkerülése szempontjából fontos tényező az egészséges hüvelyflóra megőrzése. Ha elhanyagoljuk vagy túlzásba visszük az intimhigiéniát, esetleg hormontartalmú gyógyszereket szedünk, valamint nem táplálkozunk megfelelően, könnyen felborulhat a hüvely kényes egyensúlya, illetve csökkenhet a hüvelyflórában található jótékony Lactobacillusok száma. A kórokozók viszont így elszaporodhatnak, és a húgycsövön keresztül a hólyagot is elérhetik.

A menopauza is hajlamosít a hólyaghurutra

A női testben az ösztrogén nevű nemi hormon szintje a változókorban visszaesik, ez pedig egyrészt negatívan hat a jótékony baktériumokra, ezáltal a hüvely védekezőképességét gyengíti. Másrészt ösztrogén hiányában a húgyutak hámja is sorvadásnak indul, az elvékonyodó hám pedig jóval sebezhetőbb és fogékonyabb a fertőzésekre. Változókorban még inkább oda kell figyelnünk a megelőzésre.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy felfázunk, és szembe kell néznünk a többnyire könnyen múló, ám kellemetlen tünetekkel.

1. Igyál sokat! A húgycsőben maradt baktériumok a vizelettel ürülnek ki a legjobban, így érdemes odafigyelni a fokozott folyadékbevitelre.
2. Ha enyhe, kezdeti tüneteid vannak, választhatsz gyógynövényeket tea, vagy bármelyik patikában vény nélkül kapható növényi gyógyszer formájában.
3. Ha nem múlnak, vagy erősödnek a tünetek, vagy magas láz, esetleg véres vizelet jelentkezik, orvoshoz kell fordulni, mert valószínűleg antibiotikumra lesz szükség.
4. A fertőzés ideje alatt nem ajánlott a szexuális együttlét: a tünetek súlyosbodásának veszélye miatt érdemes megvárni a tünetmentes állapotot.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!