Az emberi test működése olyan összetett és lenyűgöző, hogy néha úgy érezzük, mintha egy apró, bonyolult világ rejtőzne bennünk. A szervezetünk számos kihívással és veszéllyel néz szembe a környezetből származó kórokozók formájában. Az egyik kritikus szervrendszerünk a húgyutainké, amely az anyagcsere melléktermékeit szűri és üríti ki a szervezetből. A húgyúti fertőzések megelőzésére az emberi test számos természetes védelmi mechanizmussal rendelkezik. Nézzük meg, melyek ezek a mechanizmusok, és hogyan működnek!

 

Bőséges folyadékbevitel  

Ha valamiről nem lehet eleget beszélni, az a folyadékbevitel fontossága. Általános probléma, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztunk, pedig a hidratáltságtól függenek az egészséges életfunkcióink, és a normál anyagcserénknek is ez az egyik alappillére. Ha keveset iszunk, a kevéske vizelet pang a húgyhólyagban, és nem ürül elégszer. A pangó, testmeleg vizelet ideális táptalaj a baktériumok számára. A bélbaktériumok néhány törzse 17-30 percenként képes osztódni a meleg vizeletben. Leggyakrabban az ilyen tévelygő bélbaktériumok a felelősek a visszatérő hüvelyi fertőzések és a hólyaghurut kialakulásáért is. A húgyhólyag egészségének a támogatásához nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, mivel így a baktériumok újra meg újra kiürülnek a húgyutakból.

Forrás: Pexels.com

Rendszeres ürítés  

A húgyutak védelme érdekében rendkívül fontos, hogy valóban rendszeresen történjen vizeletürítés. A vizelet tartogatása még akkor is problémát okozhat, ha egyébként megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, mert ez növeli a húgyúti fertőzések és kövek kialakulásának esélyét.

Bizonyára minden nőnek ismerős a „Ne ülj a kőre, kislányom, mert felfázol" mondat, amit többször hallhattunk a szüleinktől. Bár a felfázást nem kell szó szerint érteni, a hideg valóban befolyásolhatja az immunrendszerünk megfelelő működését. A hidegnek ugyanis érösszehúzó hatása van, ami azt jelenti, hogy ha hideg kőre ülünk, akkor a hideggel érintkező testfelszín környékén szűkebbé válnak az erek, így kevesebb vér áramlik át rajtuk, ezáltal romlik a terület vérellátása. Ennek következtében a helyi védelem is gyengül, ami kedvez a különféle kórokozók szaporodásának.

A nyálkahártya  

A kiválasztórendszer nyálkahártyája és az immunrendszer sejtjei együttműködve nyújtanak védelmet a kórokozók és főként a baktériumok ellen. A nyálkahártya segít megakadályozni a kórokozók megtapadását a húgyutak felületén. Az immunrendszer sejtjei pedig az őrszemek, amelyek felismerik és semlegesítik a kórokozókat, mielőtt azok problémákat okozhatnának.

Az egészséges húgyúti védelmi mechanizmusok fenntartásához fontos az egészséges életmód. Az elegendő folyadékbevitel segít hígítani a vizeletet, csökkentve a kőképződést és a fertőzések kialakulásának az esélyét. A megfelelő higiénia és a rendszeres vizeletürítés alapvető a felfázás megelőzésében. Emellett az immunrendszer erősítésével, például egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással is segíthetjük a védelem fenntartását.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés
Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!