Az orvos elárulta, mi az a jel a nyakunkon, ami cukorbetegségre utalhat

Forrás: 123rf.com -
bőr cukorbetegség orvos nyak
Egy bőrgyógyász szerint a nyakon lévő bőr állapota jelezheti a cukorbetegséget is. Megosztotta, mire kell figyelni.

A cukorbetegség sokáig maradhat észrevétlen, éppen ezért a betegek egy darabig nem tudják, hogy valami nem működik megfelelően a szervezetükben. Egy orvos azonban rávilágított egy olyan területre, ahol biztosan nem keresnénk a cukorbetegség tüneteit: a nyakunkon. Dr. Shah, más néven DermDoctor a TikTok-oldalán vázolta fel a cukorbetegség egy kevésbé ismert jelét, ez pedig nem más, mint amikor a nyakunkon sötétebb a bőr, mint a testünk többi részén.

A cukorbetegség sokáig maradhat észrevétlen Forrás: 123rf.com

Az erőteljes pigemntáció az úgynevezett acanthosis nigricans is lehet, amely általában a nyak hátulján jelentkezik, nincs éles határvonala és akár a bőr megvastagodásával is járhat. Ennek kialakulását okozhatja a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia is - írja az Express.

@dermdoctor Do you have darker neck? This is acanthosis nigricans… you’re not dirty! This is a thickening of the skin Causes include diabetes, genetics, PCOS, malignancies, and other conditions that stimulate growth factors to thicken the skin Treatment aims at normalizing skin thickneess with exfoliants like lactic acid (amlactin) and urea (cetaphil rough and bumpy). Retinoids like adapalene also help! #dermatologist♬ original sound - DermDoctor | Dr. Shah

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.