Amikor a hasmenés futásra késztet

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a hasmenés futásra késztet

A hétköznapokban gyakrabban előforduló és viszonylag gyorsan múló hasmarsot mi okozza?

A gyakori, hasmenést okozó fertőzések lehetnek bakteriális és vírusos eredetűek is. Számos fertőző betegség tünete lehet hasmenés, melynek kórokozói szájon át kerülnek az emberi szervezetbe, akár szennyezett élelmiszerekkel, de az ivó- és fürdővízzel is. A kórokozók leggyakrabban vírusok, a kisgyermekek hasmenését főképp rotavírusok okozzák, de calicivírus-fertőzésekről is gyakrabban hallunk. Számos esetben baktériumok tehetők felelőssé.

Forrás: Shutterstock

Milyen hasmenésgátló szer segíti a mérgező anyagok kiürülését a szervezetünkből?

Számos készítmény kapható a patikában, de a „szelídebb” megoldásokat az úgynevezett adszorbensek jelentik: olyan készítmények, amelyek megkötik a kórokozókat. Ilyen például az ismert aktív/aktivált szén is, mely megköti és hatástalanítja a gyomor-bélrendszerbe került mérgező anyagokat, így azok felszívódás nélkül távozhatnak.

Tudtad?

  • Az aktív szenet használják víztisztásra is, de a vegyiparban is.
  • A gyógyászatban alkalmazott aktivált szén növényi eredetű hatóanyag, készülhet például kókuszhéjból is.
  • A tulajdonságaiban hasonló, de kevésbé nagy felületi megkötő képességgel rendelkező faszenet például a zanzibári majmok is fogyasztják fő növényi táplálékuk, a fehérjékben gazdag és kiválóan emészthető indiai mandulafa, valamint a mangófák leveleiben található mérgező anyagok semlegesítésére.
Forrás: Shutterstock

Cralex® vény nélkül kapható gyógyszer, hatóanyaga aktivált szén.
További információk: www.cralex.hu. Egis Gyógyszergyár Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.