Legyen neked is saját mantrád! Szankalpa, a szavak ereje

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk mantra jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A minap egy menő multicég épületében járva felfedeztem, hogy a lift falára, a lépcsőházban, a tükrökre, a folyosóra pozitív megerősítő feliratokat helyeztek el, például "Értékes vagy", "Te is a siker része vagy!". A cél ezzel nyilvánvalóan nem az volt, hogy színes matricákkal dekorálják a munkahelyet. Felismerték, hogy ezek a mondatok, még ha mosolygunk is rajtuk, hatással vannak ránk, pozitív irányba hangolják a tudatunkat. 

A jóga eszköz ahhoz, hogy megismerjük a testünket, a tudatunkat és tudatalattinkat, és hogy az egyensúlyt keresve befolyásoljuk őket azért, hogy visszataláljunk az egészséges működésünkhöz. A jógatechnikákkal mindannyian képesek vagyunk irányítani a sorsunkat. Online jógaiskolánkban már számos jógaászanával, légzőgyakorlattal foglalkoztunk, de itt van egy eszköz, amit akár egész nap, séta, autóvezetés, mosogatás közben is gyakorolhatsz, ez pedig a mantra.

Forrás: Thinkstock

Az ősi szanszkrit mantrák jó részének a rezgése is jótékony, anélkül is hatnak ránk, hogy akár a jelentésüket ismernénk. A mantrák, és egyébként az imák is fókuszálják, fegyelmezik, lecsendesítik a tudatot, és ha nem homályosítják el az elmefolyamatok, közelebb kerülünk igazi lényegünkhöz és a valóság megismeréséhez.

Nem kell megvárnod, hogy multicégek, jógik vagy mások találják ki, mi a jó neked, irányítsd az életed, és találd ki a saját mantrád! Szanszkrit nyelven szankalpának (szándéknak) nevezik azt az egyes szám első személyű, rövid és pozitív kijelentő mondatot, amely a vágyadnak, célodnak megfelelő áhított állapotra utal, és amely segíthet saját kezedbe venni az életed, ilyen például az "Egészséges vagyok és elégedett!" Ám nem alkalmas szankalpának a „Nem vagyok beteg és elégedetlen" mondat, méghozzá a nem szócska miatt. Ezt érdemes kihagyni minden szankalpából. A személyes mantrádat minél többet recitálva észrevétlenül is átprogramozod magad, ez hat a környezetedre is, előtűnik a megoldás, minden abba az irányba orientálódik, míg végül is a szándék megvalósul. Ez nem csoda, ez „csak" egy jógatechnika!
Fontos azonban, hogy elérhetetlen célokra ne pazarold az energiádat.

Life.hu tipp

Ha sürgősen megoldandó problémád van, akkor használd a szankalpát relaxációban és/vagy meditációhoz. Mondd a relaxáció elején és a végén a szankalpádat. A relaxáció alfa állapotában a tudatalattinkhoz tudunk szólni, és a megoldás pedig már rendszerint ott van, csak ki kell emelni onnan és felszínre hozni. E heti ingyenes jógavideónkkal további segítséget kapsz a saját szankalpád megalkotásához, és meditációval segítünk abban, hogy létrejöjjön ez az vágyott állapot. Kattints a videóért ide!

Fejleszd a kitartást, szorgalmat, önfegyelmet magadban – jógázz otthon!http://www.life.hu/ez-zsir/20140919-jogaiskola-a-jogaklikkel-fejleszd-a-kitartast-szorgalmat-onfegyelmet-magadban-jogazz-otthon.htmlHa eddig az tartott vissza a jógázástól, hogy nincs kedved vagy időd eljárni, és az időbeosztásodhoz igazítani az órákat, akkor ez a megoldás neked szól: jógázz otthon!Ez Zsír!ThinkstockIsmerd meg a világ legnépszerűbb jógatípusát! Iyengarra emlékezünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140905-bellur-krishnamachar-sundaraja-iyengar-a-modern-joga-atyja-elhunyt-ilyen-az-iyengar-joga.htmlAugusztus végén, életének 96. évében örök nyugovóra tért Bellur Krishnamachar Sundaraja Iyengar, a modern jóga atyja. Iyengarnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a jóga eljutott és mindenki számára elérhetővé vált a nyugati világban, ezt a módszert gyakorolják a legtöbben a világon. Ezen a héten rá emlékezünk. Ez Zsír!--Magadra ismersz? Öt kifogás, amiért eddig nem próbáltad a jógáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20140912-jogaiskola-a-jogaklikkel-ot-kifogas-amiert-eddig-nem-probaltad-a-jogat.htmlMindig találni jó indokot arra, miért is ne kezdjünk sportolni, mozogni, edzeni. A jóga mostanában nagyon népszerű, nem is ok nélkül, ám sok a tévhit is ezzel a mozgással kapcsolatban. Ha ezeket elolvasod, egészen biztosan másként nézel majd a jógára!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.