alternatív gyógyászat betegségek lelki háttere fitnesz pszichológia gyermekegészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kisbabák többsége biztonságosan érzi magát a vízben, de a babawatsu a pancsolásnál többről szól. A csöppségek a szüleik ölelésében szinte hihetetlen békében lebegnek.

"A közösen átélt kis csodák a gyermeketekben lenyomatokat képeznek. Ebből táplálkozik majd felnőtt korában. Segítsetek neki..." - az idézet a Babawatsu honlapján olvasható. Ez a vízi terápia sokkal nagyobb egymásra hangolódást igényel a babától és a szülőtől, mint általában az úszófoglalkozások. A mozgás szinte már koreografált, a masszázs, a lebegés és számtalan együttes élmény van jelen egy ilyen foglalkozáson.

iStockPhoto
iStockPhoto


Shiatsu + Víz = Watsu

A watsu a shiatsu nevű ősi japán gyógymód vízben alkalmazott változata, neve az angol water és a japán shiatsu szavak ötvözetéből származik. Egy amerikai teraputa, Harold Dull dolgozta ki a módszert a nyolcvanas években, miután rájött arra, hogy a shiatsu másként hat a meleg vízben. A shiatsu tulajdonképpen ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupresszúra, a kiropraktika (csontkovácsolás) és a hagyományos masszázs elemeit.

Szoros emberfogás

A watsu terapeuta személyének nagy szerepe van a gyógyító folyamatban, hisz mozgását tökéletesen össze kell hangolnia a páciensével. Illetve tulajdonképpen ő mozgatja a magát teljesen ellazító, a víz felszínén lebegő páciens testét, testrészeit. A terápia során nagy jelentőséget kap a megfelelő légzéstechnika, a jó alátámasztás és a biztonságot nyújtó tartás is, hiszen a kezelt személy a vízben mélyen elengedett, relaxált állapotba kerül. A kezelést egy időben igénybe vehetik házaspárok is, ilyenkor két terapeuta van a medencében. Gyermekek számára főleg általános feszültség, figyelemzavar és a hiperaktivitás esetén lehet hasznos a módszer.

Kalovits módszerrel kiegészítve

A babákban ismerős élményeket ébreszt a lebegés, a megnyugtató vízi közeg lehetőséget nyújt számukra a terhesség során megtapasztalt teljes nyugalom és béke átélésére. A szülők számára pedig a babawatsu lehetőséget teremt gyermekük teljesebb megismerésére, miközben az együttes élmények elmélyítik a családtagok kapcsolatát. "A kicsik immunrendszere, idegrendszere, mozgás-szervrendszere fejlődik, a szülő-gyermek kapcsolat erősödik, az egymás közötti kommunikáció hatékonyabbá válik" - magyarázza Ruzsonyi Ágnes, a foglalkozások vezetője. A foglalkozásokon a közel 20 éve működő Kalovits babaúszó módszert ötvözik a speciálisan kisbabákra kifejlesztett watsu-elemekkel. A víz hőmérséklete 32-34 fokos, melyben a kicsik nagyon jól érzik magukat. 8 hetes kortól lehet jelentkezni a foglalkozásra, melyen egyszerre csak 4-6 család van jelen. A foglalkozásokat egy kifejezetten erre a célra, csak kisbabásoknak fenntartott uszodában tartják, ahol naponta többször mérik a víz paramétereit.

iStockPhoto
iStockPhoto

Szülők iskolája

A legelső találkozás csak a szülőknek szól. Megismerkednek az elméleti alapokkal, maguk is megtapasztalják az élményt, és elsajátítják az alapállást, valamint az alapmozgásokat. Az előkészületek az esti órákban zajlanak, mécsesekkel megvilágított medencében. "A gondolati-filozófiai háttér ismertetése után néhány szárazföldi gyakorlat következik, ami segíti az ellazulást és a teljes egymásra-hangolódást" - mondja Ruzsonyi Ágnes. - "A vízben is koncentrálunk a légzésre, és nem csak a sajátunkéra, hanem a partnerére is. Bizony nem egyszerű csukott szemmel együtt mozogni, lélegezni, ez csak azoknak sikerül, akik valóban képesek a másikra koncentrálni."

A folytatás lehet az úszás

Ha a baba és szülei "végiglebegték" az első babawatsu kurzust, nekifuthatnak egy 10 alkalomból álló terápiának, de ha úgy látják, hogy a bébi már elég jól megbarátkozott a vízzel, folytathatják a közös foglalkozásokat a mozgalmasabb, énekes-mondókás családi vízi úszóprogramokkal is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.