Játék a csecsemővel 1. rész - Életkornak megfelelő játékok

csecsemő játék ének plüss állat mondóka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csecsemőkkel való játék soha ne legyen több 5-10 percnél, mert a kicsi hamar elfárad. Készen vásárolt játékok helyett fontosabb a közösen eltöltött idő.

Már egy pár hetes baba is felfigyel a hangunkra, érintésünkre, mosolyunkra. Akár játszhatunk is vele az ő szintjén. A kicsivel való játék nem korlátozódik bizonyos időre, hanem a napi teendőkbe beépíthető.


iStockPhoto
iStockPhoto


Mondókákat mondhatunk öltöztetés közben, különböző formájú tárgyakat adhatunk a kezébe, amikor a kiságyban van, énekelhetünk neki, amikor a gyerekszobában vagyunk, vagy együtt várjuk apát, hogy hazaérjen. A kicsik egyedül is tudnak játszani, főleg, amikor már a fejüket is meg tudják tartani, és a dolgok után nyúlnak. Hagyni kell őket szemlélődni és kipróbálni magukat. Néha vegyük ki a kicsit az ágyból, és tegyük játszószőnyegre, ahova néhány játékot is elhelyezhetünk, olyan közel, hogy elérje. Ilyenkor egy percre sem szabad egyedül hagyni a babákat. Lehet, hogy eddig még nem tudott mászni, de éppen most indul neki egy tiltott zóna felé.

Közös játék

Kukucskáló
Nagyon szeretik a kicsik, ha elbújunk akár egy kendő mögé, és onnan kikukucskálunk. Főleg, ha közben mi is nevetünk, ő is jót kacag, és maga is megpróbál elbújni.

Tapsi-tapsi
Ültessük ölünkbe a babát, és kezecskéit fogjuk a mi kezünk közé, majd óvatosan ütögessük össze, tanítsuk tapsolni. Közben rövid mondókát mondhatunk. Egy idő után boldogan fog egyedül tapsikolni.

Játék az ujjakkal
Ősrégi játék, az "Ez elment vadászni" című, de még minden új generációnál sikert arat. A testkontaktus, az ismétlődő rigmus jó a csecsemőnek.

Ciróka
Akár mi simítjuk végig a kicsit, akár a plüss játékával tesszük azt, szívesen veszi. Számára ez is élvezetes játék, főleg, ha mondóka is kíséri.

Játék a plüss állatokkal
A plüss állatoknak már a tapintása is kellemes a kicsinek. Amikor már eléri, szívesen megragadja, gyűri, vonszolja, bújik hozzá. Ha állatfigurákat vásárolunk, utánozhatjuk az állatok hangját: brumm-brumm, vau-vau. Így ismeri meg a hangutánzó szavakat.

Tilos játékok

Nem szabad apró, lenyelhető dolgokat, vagy olyan játékot a kicsi közelébe tenni, amit apró darabokra szedhet szét. Ezeket lenyelheti, és megfulladhat tőle.

Nézzük meg, az adott játék milyen festékkel van befestve, mert mérgező lehet.

Ne adjunk éles, szúrós, nehéz tárgyakat a kezébe, amivel sérülést okozhat magának.

iStockPhoto
iStockPhoto


Jó játékok

Ajánlottak a plüss állatok, mert nem tudja magát megsérteni velük. Könnyen meg tudja fogni őket, puhaságuk miatt kellemes érzést váltanak ki belőle.

Jók a színes műanyag játékok, amelyek rághatók, nem élesek.

Remek választás a puha, rágható, nyálazható baba-mesekönyvek. Három hónapos kor után már a képeket is tudja nézegetni a baba.

Nem drága gyermekjátékokat kell vásárolnunk csemeténknek, hanem néhány korának megfelelő, balesetet nem okozó, ugyanakkor érzékszerveit fejlesztő játékot.

Következik: Játék a csecsemővel - Érzékszervek fejlesztése

Házipatika: kezdő gyógyszercsomag újszülötteknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100810-hazipatika-kezdo-gyogyszercsomag-ujszulotteknek.htmlBabawatsu: szülő és gyermek teljes egymásra hangolódásahttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100105-babawatsu-szulo-es-gyermek-teljes-egymasra-hangolodasa.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.