Amikor kicsik voltunk, tejberizst ettünk volna tejberizzsel. A finom édességet azonban nemcsak fahéjas cukorral vagy kakaóval ízesíthetjük. Íme, a legjobb receptek!

Tejberizspite

Hozzávalók:
125 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
100 g porcukor

3 tojás
250 g liszt
250 ml tej
fél vaníliarúd belseje
1 fahéjrúd
60 g cukor
60 g tejberizs
100 g tejszín


Elkészítés:
A puha margarint vagy vajat dolgozd össze a porcukorral és egy csipet sóval, majd add hozzá a tojást, rövid keverés után pedig a lisztet. Lisztes kézzel formálj a tésztából egy golyót, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább két órára. Ezután nyújtsd ki a tésztát egy belisztezett deszkán kör alakúra, majd tedd kivajazott piteformába, és szurkáld meg villával. A maradék tésztából készítsd el a tetejét, szurkáld meg, tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Közben melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Melegítsd meg a tejet, a vanília belsejét, a fahéjrudat és 30 g cukrot. Keverd bele az előre megfőzött vagy készen vett tejberizst, és főzd 35-40 percig kis lángon, gyakran kevergesd, nehogy odaégjen. Ezután adj hozzá egy egész tojást és egy sárgáját, tejszínt, majd hagyd kihűlni. Egy tojásfehérjét verj kemény habbá egy csipet sóval és 30 g cukorral. Vedd ki a tejberizsből a fűszereket, a fahéjat és a vaníliát, és óvatosan dolgozd bele a tojásfehérjehabot. A keveréket oszlasd el egyenletesen a tésztával kibélelt sütőformában, majd fedd le a tetejével. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül. Porcukorral és málnaszósszal vagy fagylalttal tálald.

Tejberizs narancskaramellel

Hozzávalók:
1 evőkanál őrölt kardamom
120 g tejberizs
600 ml tej
1 vaníliarúd belseje
1 keserűmandula-aroma
3 ek víz
100 g cukor
6 levél fehér zselatin
40 g pisztácia
50 g reszelt narancshéj
100 ml tejszínhab
4 narancs
1 gránátalma

Elkészítés:
Tedd fel melegedni a tejberizst, a kardamomot, a vaníliát, 5-8 csepp mandulaaromát, a vizet és 50 g cukrot, fedd le, kis lángon főzd 20-25 percig, utána hagyd kihűlni. Áztasd be a zselatint hideg vízzel, majd nyomkodd ki és oldd fel meleg tejben, ezután hagyd állni egy-másfél óráig. Aprítsd fel a pisztáciát, amiből fél evőkanálnyit, és ugyanennyi reszelt narancshéjat tegyél félre a díszítéshez, a többit pedig add a keményre vert tejszínhabhoz, majd óvatosan keverd a tejberizshez. Öblíts ki egy nagyobb vagy több kisebb tálat hideg vízzel, ebbe öntsd bele a tejberizst, és lefedve tedd legalább 6 órára a hűtőszekrénybe. A narancskaramellához reszeld le egy narancs héját, majd facsard ki a narancsok levét. Karamellizáld aranybarnára a cukrot, öntsd fel a narancslével, és szórd bele a reszelt narancshéjat, majd főzd szirupsűrűségűre. Közben vágd félbe a gránátalmát, fejtsd ki a magjait. A tejberizses tálat vagy tálakat állítsd forró vízbe egy rövid időre, majd borítsd ki egy (vagy több) lapos tálra a rizst. Tálalás előtt díszítsd narancskaramellel, gránátalmával, cukros narancshéjjal és pirított pisztáciával.

Kókuszos tejberizs

Hozzávalók:
2 evőkanál cukor
150 g tejberizs
400 ml ízesítés nélküli kókusztej
600 ml tej

60 g cukor
4 evőkanál kókuszreszelék
1 kis mangó
2 evőkanál kókuszlikőr
1 teáskanál reszelt citromhéj
1-2 evőkanál citromlé


Elkészítés:
A tejberizst, a kókusztejet, a tejet, egy csipet sót és 60 g cukrot tegyél fel melegedni közepes lángon, majd kis lángon főzd 40 percig gyakori kevergetés mellett. Közben a kókuszreszeléket zsiradék nélkül pirítsd meg, majd hagyd kihűlni. Hámozd meg a mangót, magozd ki és vágd kis darabokra, majd keverd össze a kókuszlikőrrel, a citromhéjjal és a citromlével. Keverd a citromos, kókuszos lét a tejberizshez, majd tálalás előtt szórd rá a pirított kókuszreszeléket és 2 evőkanál cukrot.

Mandulás tejberizs cseresznyekompóttal

Hozzávalók:
1 vaníliarúd
70 g cukor
3 evőkanál fehérmandulapép
800 ml tej
200 g tejberizs
250 ml cseresznyebefőttlé
1 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál pirított mandulaszirom
1 tojásfehérje
1 evőkanál mandulalikőr
200 g kimagozott cseresznyebefőtt

Elkészítés:
Vágd fel hosszában a vaníliarudat, kapard ki a belsejét, majd főzd össze 40 g cukorral, a mandulapéppel és a tejjel, ha felforrt, add hozzá a tejberizst. Gyakori kevergetés mellett főzd kis lángon 25-30 percig. Eközben 2 evőkanál cseresznyelevet keverj csomómentesre a keményítővel és 30 g cukorral, majd add hozzá a befőttet. Pirítsd meg a mandulát zsiradék nélkül. Verd fel keményre a tojásfehérjét, majd keverd bele a tejberizsbe, add hozzá a likőrt. A tejberizst mandulaszirommal és cseresznyével tálald.

Almás tejberizs

Hozzávalók:
1 csésze tejberizs
4 csésze zsírszegény tej
1 kis alma
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
Tedd egy edénybe a tejet és a tejberizst, majd forrald fel és főzd kis lángon 5 percig. Fontos, hogy gyakran megkeverd, nehogy leégjen. Utána vedd le a tűzhelyről, és hagyd lefedve 30 percig. Közben mosd meg, magozd ki és darabold fel az almát. Néhány darab kivételével add a tejberizshez, majd szórd meg egy evőkanál cukorral. Keverj össze 1 evőkanál cukrot a fahéjjal. Az almás tejberizst tálalás előtt díszítsd almával és ízesítsd fahéjas cukorral.

Sült tejberizsgombócok

Hozzávalók:
1 rúd vanília
400 ml tej
200 ml natúr kókusztej
150 g tejberizs
70 g cukor
8 Toffifee
50 g kókuszreszelék
olaj a kenéshez
2 szál borsmenta
gyümölcssaláta ízlés szerint, az idénynek megfelelően

Elkészítés:
Vágd fel a vaníliát, és kapard ki a belsejét, a rudat és a belseje felét tedd félre, a maradékot öntsd egy edénybe a tejjel és a kókusztejjel, add hozzá a tejberizst és forrald fel, majd hagyd főni 30 percig lefedve, gyakori kevergetés mellett. A kész tejberizst hintsd meg 50 g cukorral, és várd meg, amíg kihűl. Ha már hideg, egy evőkanál segítségével készíts belőle gombócokat, közben a közepükbe rejts egy-egy Toffifee-t. A tejberizsgolyókat forgasd kókuszreszelékbe. A rizsgombócokat nagyon forró olajban 5-8 perc alatt süsd aranybarnára, többször megforgatva. Szedd ki szalvétára vagy papírtörölközőre, hogy lecsöpögjön. Tálald idénynek megfelelő gyümölcssalátával, díszítsd mentalevelekkel.

Paucsics Veronika

Virgin forralt borhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101112-virgin-forralt-bor.html Pikáns borkorcsolyák macskajaj ellenhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101112-pikans-borkorcsolyak-macskajaj-ellen.html Meglepő variációk sütőtökrehttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101013-meglepo-variaciok-sutotokre.html