Tejberizs sütve, gyümölccsel, karamellel

pite desszert gombóc tejberizs étel édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor kicsik voltunk, tejberizst ettünk volna tejberizzsel. A finom édességet azonban nemcsak fahéjas cukorral vagy kakaóval ízesíthetjük. Íme, a legjobb receptek!

Tejberizspite

Hozzávalók:
125 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
100 g porcukor

3 tojás
250 g liszt
250 ml tej
fél vaníliarúd belseje
1 fahéjrúd
60 g cukor
60 g tejberizs
100 g tejszín


Elkészítés:
A puha margarint vagy vajat dolgozd össze a porcukorral és egy csipet sóval, majd add hozzá a tojást, rövid keverés után pedig a lisztet. Lisztes kézzel formálj a tésztából egy golyót, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább két órára. Ezután nyújtsd ki a tésztát egy belisztezett deszkán kör alakúra, majd tedd kivajazott piteformába, és szurkáld meg villával. A maradék tésztából készítsd el a tetejét, szurkáld meg, tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Közben melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Melegítsd meg a tejet, a vanília belsejét, a fahéjrudat és 30 g cukrot. Keverd bele az előre megfőzött vagy készen vett tejberizst, és főzd 35-40 percig kis lángon, gyakran kevergesd, nehogy odaégjen. Ezután adj hozzá egy egész tojást és egy sárgáját, tejszínt, majd hagyd kihűlni. Egy tojásfehérjét verj kemény habbá egy csipet sóval és 30 g cukorral. Vedd ki a tejberizsből a fűszereket, a fahéjat és a vaníliát, és óvatosan dolgozd bele a tojásfehérjehabot. A keveréket oszlasd el egyenletesen a tésztával kibélelt sütőformában, majd fedd le a tetejével. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül. Porcukorral és málnaszósszal vagy fagylalttal tálald.

Tejberizs narancskaramellel

Hozzávalók:
1 evőkanál őrölt kardamom
120 g tejberizs
600 ml tej
1 vaníliarúd belseje
1 keserűmandula-aroma
3 ek víz
100 g cukor
6 levél fehér zselatin
40 g pisztácia
50 g reszelt narancshéj
100 ml tejszínhab
4 narancs
1 gránátalma

Elkészítés:
Tedd fel melegedni a tejberizst, a kardamomot, a vaníliát, 5-8 csepp mandulaaromát, a vizet és 50 g cukrot, fedd le, kis lángon főzd 20-25 percig, utána hagyd kihűlni. Áztasd be a zselatint hideg vízzel, majd nyomkodd ki és oldd fel meleg tejben, ezután hagyd állni egy-másfél óráig. Aprítsd fel a pisztáciát, amiből fél evőkanálnyit, és ugyanennyi reszelt narancshéjat tegyél félre a díszítéshez, a többit pedig add a keményre vert tejszínhabhoz, majd óvatosan keverd a tejberizshez. Öblíts ki egy nagyobb vagy több kisebb tálat hideg vízzel, ebbe öntsd bele a tejberizst, és lefedve tedd legalább 6 órára a hűtőszekrénybe. A narancskaramellához reszeld le egy narancs héját, majd facsard ki a narancsok levét. Karamellizáld aranybarnára a cukrot, öntsd fel a narancslével, és szórd bele a reszelt narancshéjat, majd főzd szirupsűrűségűre. Közben vágd félbe a gránátalmát, fejtsd ki a magjait. A tejberizses tálat vagy tálakat állítsd forró vízbe egy rövid időre, majd borítsd ki egy (vagy több) lapos tálra a rizst. Tálalás előtt díszítsd narancskaramellel, gránátalmával, cukros narancshéjjal és pirított pisztáciával.

Kókuszos tejberizs

Hozzávalók:
2 evőkanál cukor
150 g tejberizs
400 ml ízesítés nélküli kókusztej
600 ml tej

60 g cukor
4 evőkanál kókuszreszelék
1 kis mangó
2 evőkanál kókuszlikőr
1 teáskanál reszelt citromhéj
1-2 evőkanál citromlé


Elkészítés:
A tejberizst, a kókusztejet, a tejet, egy csipet sót és 60 g cukrot tegyél fel melegedni közepes lángon, majd kis lángon főzd 40 percig gyakori kevergetés mellett. Közben a kókuszreszeléket zsiradék nélkül pirítsd meg, majd hagyd kihűlni. Hámozd meg a mangót, magozd ki és vágd kis darabokra, majd keverd össze a kókuszlikőrrel, a citromhéjjal és a citromlével. Keverd a citromos, kókuszos lét a tejberizshez, majd tálalás előtt szórd rá a pirított kókuszreszeléket és 2 evőkanál cukrot.

Mandulás tejberizs cseresznyekompóttal

Hozzávalók:
1 vaníliarúd
70 g cukor
3 evőkanál fehérmandulapép
800 ml tej
200 g tejberizs
250 ml cseresznyebefőttlé
1 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál pirított mandulaszirom
1 tojásfehérje
1 evőkanál mandulalikőr
200 g kimagozott cseresznyebefőtt

Elkészítés:
Vágd fel hosszában a vaníliarudat, kapard ki a belsejét, majd főzd össze 40 g cukorral, a mandulapéppel és a tejjel, ha felforrt, add hozzá a tejberizst. Gyakori kevergetés mellett főzd kis lángon 25-30 percig. Eközben 2 evőkanál cseresznyelevet keverj csomómentesre a keményítővel és 30 g cukorral, majd add hozzá a befőttet. Pirítsd meg a mandulát zsiradék nélkül. Verd fel keményre a tojásfehérjét, majd keverd bele a tejberizsbe, add hozzá a likőrt. A tejberizst mandulaszirommal és cseresznyével tálald.

Almás tejberizs

Hozzávalók:
1 csésze tejberizs
4 csésze zsírszegény tej
1 kis alma
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
Tedd egy edénybe a tejet és a tejberizst, majd forrald fel és főzd kis lángon 5 percig. Fontos, hogy gyakran megkeverd, nehogy leégjen. Utána vedd le a tűzhelyről, és hagyd lefedve 30 percig. Közben mosd meg, magozd ki és darabold fel az almát. Néhány darab kivételével add a tejberizshez, majd szórd meg egy evőkanál cukorral. Keverj össze 1 evőkanál cukrot a fahéjjal. Az almás tejberizst tálalás előtt díszítsd almával és ízesítsd fahéjas cukorral.

Sült tejberizsgombócok

Hozzávalók:
1 rúd vanília
400 ml tej
200 ml natúr kókusztej
150 g tejberizs
70 g cukor
8 Toffifee
50 g kókuszreszelék
olaj a kenéshez
2 szál borsmenta
gyümölcssaláta ízlés szerint, az idénynek megfelelően

Elkészítés:
Vágd fel a vaníliát, és kapard ki a belsejét, a rudat és a belseje felét tedd félre, a maradékot öntsd egy edénybe a tejjel és a kókusztejjel, add hozzá a tejberizst és forrald fel, majd hagyd főni 30 percig lefedve, gyakori kevergetés mellett. A kész tejberizst hintsd meg 50 g cukorral, és várd meg, amíg kihűl. Ha már hideg, egy evőkanál segítségével készíts belőle gombócokat, közben a közepükbe rejts egy-egy Toffifee-t. A tejberizsgolyókat forgasd kókuszreszelékbe. A rizsgombócokat nagyon forró olajban 5-8 perc alatt süsd aranybarnára, többször megforgatva. Szedd ki szalvétára vagy papírtörölközőre, hogy lecsöpögjön. Tálald idénynek megfelelő gyümölcssalátával, díszítsd mentalevelekkel.

Paucsics Veronika

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.