jojó-efektus diéta zsírégetés fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lefogysz, aztán visszahízol, majd megint leadod, és megint visszaszeded a felesleget? Mielőtt a körforgásba beleszédülve eldöntenéd, hogy reménytelen eset vagy, eláruljuk, hogy ez a végtelen ciklus megtörhető...

A jojó-szindrómával nemcsak az a baj, hogy kellemetlen és csüggesztő, hanem az is, hogy alaposan próbára teszi a szervezetedet. Vagyis, ha sikerül megtörnöd a körforgást, az egészséged és az önbizalmad is hasznát látja. 8 tippet adunk ahhoz, hogy legközelebb sikerüljön megtartanod az álomsúlyt.

1. Légy realista!

Válassz olyan diétát, amely hosszabb távon is fenntartható. Vagyis semmilyen fontos tápanyag ne hiányozzon az étrendedből, és ne is várjon tőled a diéta túlságosan kemény lemondást. Drasztikus villámfogyókúrák helyett gondolkodj inkább hosszú távú életmódváltásban.


2. Légy türelmes
!

Ne akarj egyszerre túl sokat. A fogyás akkor egészséges, ha a teljes testsúlyod 10 százalékánál nem akarsz többet leadni fél év alatt.

3. Szerezz támogatókat!

Több kutatás is igazolta, hogy sokkal sikeresebbek a fogyásban azok, akik meg tudják beszélni az élményeiket és a nehézségeiket a hasonló problémákkal küzdő barátaikkal. Ha a környezetedben mindenki nádszálkarcsú, egy fogyiklubhoz is csatlakozhatsz.

4. Elemezz!

Jegyezd fel, mikor törnek rád a legkeményebb hangulati mélypontok és éhségrohamok - így megfejtheted, hogy vajon valóban azért eszel, mert éhes vagy, vagy egyszerűen megnyugtatásként nyúlsz az étel után.

5. Légy éber!

Ha leadsz 15 kilót, majd felszedsz kettőt, azt gondolhatod, hogy ez nem nagy ügy. Pedig érdemes lenne odafigyelni, mert így indulhatsz el a visszahízás felé - ez különösen akkor érvényes, ha egyszer-kétszer már sikerült belecsúsznod a jojó-szindrómába. Gondolj bele, mennyivel könnyebb két kilót leadni, mintha újra tizenötöt kellene. Hetente egyszer ellenőrizd a súlyodat, és ne késlekedj a közbelépéssel, ha a mutató túlságosan kileng.


6. Légy rugalmas!

Ha már unod a diétát, tervezd újra a menüt - gondolj arra, hogy a legtöbb sikertelen fogyási kísérlet hátterében az áll, hogy az illető egyszerűen beleun a diétázásba. Figyelj oda a kalória- és zsírszegénységre, illetve a változatosságra, de az ésszerű korlátokon belül mindent szabad!

7. Légy aktív!

Amellett, hogy kalória- és zsírszegény az étrended, és odafigyelsz a súlyod változására, a rendszeres sportot is be kell szorítanod a mindennapi programodba. Persze mindez nem azt jelenti, hogy a legközelebbi félmaratonon már célba is kell érned - napi fél óra séta épp elég, ha többet nem bírsz. (Persze fokozatosan emelheted is a terhelést!) A sport nemcsak a fogyást segíti, hanem izmot épít, és ezzel gyorsítja az anyagcserét, kordában tartja az éhségrohamokat, és még jókedvet kiváltó endorfinnal is ellátja a szervezetedet.

8. Légy optimista!

A siker egyik legfontosabb tényezője: ne hagyd, hogy a múltbeli, elbukott kísérletek elbizonytalanítsanak. Ha belebuksz a fogyásba, gondolj arra, mit tanulhatsz a befulladt kísérletből: lehet, hogy legközelebb pont ez a tudás hozza majd meg a sikert!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.