6 ok, amiért Bécs jobb, mint a tengerpart

utazás Bécs Steiner Kristóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizenhat óra alatt a Föld körül - akár ezzel a címmel is küldhetünk képeslapot az osztrák fővárosból. Egy jól megszervezett Budapest-Bécs-Budapest túra ugyanis napfelkeltétől napnyugtáig valódi multikulturális kéjutazás lehet.

"Menjünk ki Bécsbe!" - csattanunk fel időről időre, amikor költségek és szabadidő szempontjából egyaránt meglehetősen visszafogott miniszabit tervezünk, ám az utóbbi időben gyakran váltotta fel a lelkesedést az "Á, minek?" attitűd. Hiszen Ausztria ékszervárosának formára nyírt sövényei, a katonásan sorakozó lovaskocsik és a járdaszegéllyel tökéletes párhuzamban parkoló autók között sétálva valóban fényévekre érezhetjük magunkat Budapesttől, azért be kell látnunk: a sokadik kiruccanás után a Mariahilfer Strasse elunt üzletei éppolyan hétköznapi élményt nyújtanak, mint a békásmegyeri piac. Éppen ezért francia barátommal, Charles-szal tett legutóbbi bécsi látogatásom során csupa olyan programot kerestünk, ami általában kimarad a - leginkább a hatalmas leárazásokat és a még hatalmasabb bécsi szeleteket méltató - turisták szórásából.

1. Osztrák határ, francia reggeli

Bár reggel nyolckor indultunk az Oktogonról, nem sokkal tíz óra után már az osztrák határ közelében lévű Marché-ban majszoltuk a briósunkat. Vallom, hogy nem is az üzemanyag, hanem az éhség hajtott minket: a benzinkút oldalában zölden virító, provance-i piacokat idéző önkiszolgáló étterem ugyan nem öt percre van Budapesttől, de érdemes kihúzni idáig reggeli nélkül: a ropogós péksütemények, a frissen pörkölt kávé és a facsart dzsúszok mellett gourmet szendvicsek, kívánság szerint készített omlettek és bűnös élvezetre csábító, könnyű muffinok várják az éhes vándorokat. Bon Appetit!

Kristóf tippje:

A Marché újítása az igényes slow food, melynek lényege, hogy nem kell sokat várni az ételre, de az eredmény a hagyományos, ízfokozók nélküli éttermi ízeket és konyhát eredményezi. Ne hagyd ki a biopékséget sem, ahol kizárólag a hagyományos pékmesterség szokásai szerint sütnek kenyeret, a liszt ráadásul a helyi malmokból származik.
Bővebb infó németül és angolul: marche.moevenpick.com/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



2. Szex és Parndorf

Következő megállók Parndorf volt, most azonban messze elkerültük a megszokott boltocskákat. Helyette alaposan feltankoltunk a Body Shop Outlet kizárólag természetes anyagokból készült kozmetikumaiból. Ráadásul akcióba kezdtek a bálnák és az esőerdők megmentéséért, és bírálták az az anorexiás soványságot propagáló Barbie babát, és a fair trade jegyében harmadik világbeli kistermelőközösségekkel építettek ki kapcsolatot, akiknek így ugyanolyan juttatások jártak, mint a nyugati kollégáiknak. A világhírű üzletlánc kiárusításán 70-90%-kal olcsóbban vásárolhatnak, akik legalább olyan fontosnak tartják a bolygónk szépségét és egészségét, mint a sajátjukat: az újrahasznosított, lebomló dobozokban árult termékeket ugyanis nem tesztelik állatokon.

Kristóf tippje:
A mesterséges falucska pasztellszínű házai között kóborolva benéztünk a Sex in the City nevű erotika áruházba is, amely jóval több, mint egy átlagos szexshop: könyvespolcukon például számos művészeti album és nemzetközi bestseller mutatja be, hogy a testiség vizuális vagy irodalmi megjelenítése nem feltétlenül egyenlő a pornográfiával.

3. Irány a város hasa!

Bécsbe érkezve a Mariahilfer Strasse egyik mélygarázsában parkoltuk le a kocsit - az egésznapos bérlet 20 euró. Ennyit biztosan megér, hogy nem pazaroljuk az időnket órákon át tartó parkolóhely-vadászatra a tömött utcákon. Az Esterhazy Gassén végigsétálva megérkeztünk a Wien folyó partjához, ahol a "város hasa", a Naschmarkt terül el. A nyalánkságok piaca hétfőtől szombatig, kora reggeltől késő estig nyitva tart, és a gyümölcsök, zöldségek, különleges kenyerek és illatos sajtok mellett olyan ínyencségekkel várja a torkos látogatókat, mint a perzsa kaviár, az osztriga, a töltött olajbogyó, és a mesés aromájú fűszerek Görögországból, Törökországból, Japánból és Kínából. Nekünk azonnal meghozták az étvágyunkat a kulináris kincsektől roskadozó standok, és egy pléhasztalos keleti étteremben benyomtunk egy-egy gigantikus adag pirított tésztát, mondhatni fillérekért.

Kristóf tippje:
Szombatonként a "Nasspiac" szomszédságában található bolhapiacon nemcsak finomságokat, de ritkaságokat is találsz: vintage ékszerek, finom porcelánok és rusztikus lakberendezési tárgyak közül válogathatsz. Amíg személyesen is körbejárhatod, nézegesd meg Konkoly Thege György fotográfiáit: http://www.konkoly-thege.hu/hun/archiv_becsibolhapiac.htm.!


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

4. Koreai kiruccanás

Következő utunk a szezon egyik legizgalmasabb kiállításának helyszínére, a MAK Múzeumba vezetett. A Virágok Kim Ir Szennek című gyűjtemény az Koreai Népi Demokratikus Köztársaság propagandaplakátjait és festményeit mutatja be. Először fordul elő a történelem során, hogy a kommunista diktatúra által irányított ország határain túl bemutatásra kerülnek ezek a megdöbbentő alkotások: az 1994-ben elhunyt, de halála után örökös elnöknek kinevezett államfő minden festményen jóságos Mikulásként, megmentőként, sőt szinte Istenként tűnik fel, és míg az elmúlt években három és félmillióan haltak éhen Észak-Koreában, az egyik alkotás címe például azt hirdeti: "Mi vagyunk a legboldogabb nemzet a világon!"

Kristóf tippje:
A MAK Múzeum az időszakos kiállítás mellett egyedülálló állandó gyűjteménnyel is vár, melynek középpontjában a formatervezés áll. A középkortól máig mutatnak be bútorokat, üvegtárgyakat, porcelánokat, ezüstöt és káritokat. Itt található Gustav Klimt terve is, melyet a brüsszeli Palais Stoclet frízéhez készített.
Nyitva tartás és további információ: http://www.mak.at/

5. 100 íz... magány kizárva!

Kultúrszomjunkat nagyon is fizikai éhség váltotta fel, így meg sem álltunk a Szent István Székesegyház közelében megbúvó Bodega Marqués étteremig. A spanyol tapasbárban élő zenekar szolgáltatja a hamisítatlan latin dallamokat, a gazpacho - a hidegen tálalt spanyol zöldségleves - jobban hűsít, mint bármilyen üdítő, az apró tálakon érkező, százszínű és -ízű falatkák mellé pedig házikenyeret törhetünk. Főbenjáró bűn nem belekóstolni a friss fűszernövényekkel és gyümölcsökkel készült szorbékba, és legalább ekkora botorság nem engedni egy pohárka Tava - azaz katalán pezsgőbor - csábításának.

Kristóf tippje:
Bár a spanyol bodega roppant népszerű, semmivel sem drágább, mint egy átlagos magyar étterem. Mi ketten 40 euróért ettünk háromfogásos vacsorát, ebben pedig már a borravaló is benne volt. Mivel az étterem rendkívül népszerű, tanácsos asztalt foglalni. A bohém, boltíves picehelység mellett a szűk kis utca is helyt ad néhány asztalkának, ezek kelnek el leghamarabb.
Online asztalfoglalás: http://www.bodegamarques.at/

6. Parti-wellness

Meglehetősen kozmopolita estéimre Bécsben rendszerint Halil barátom teszi fel a koronát. Régi cimborám Bécsben lakik, és olyan híres partiarc, hogy az osztrák fővárosban gyakorlatilag mindenki ismeri: partifotói rendszerint magazinokban landolnak, de az utcán is meglehetősen feltűnő jelenség, hiszen vastagkeretes "SZTK" szemüvegeket hord, bizarr és harsány tetoválásai mindenkit elkápráztatnak, és olyan pici shortokat hord, hogy Lady Gaga is elirigyelné őket tőle. Halillal nem hagytuk ki a Prater Sauna nevű, vadiúj kulturális központot, amely egyszerre éjszakai strand, szauna, tánctér, kiállítóterem és alkotóközpont egyben, de én csak ötcsillagos szellemi és fizikai wellnessközpontnak nevezem!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kristóf tippje:
A szokatlan "culture club" programjáról részletesebben olvashatsz honlapjukon: http://www.pratersauna.tv/site/, de akár Facebook csoporjukhoz is csatlakozhatsz: http://www.facebook.com/pratersauna.vienna. Így biztosan nem maradsz le a legjobb partikról és kiállításokról.

Éjfélre érkeztünk vissza Budapestre, de fáradtság helyett vizuális élményektől feledhetetlen ízektől és illatoktól zsongott a fejünk, és bár Madonnát hallgattunk a kocsiban, nekem Alanis Morisette dalszövege visszhangzott a fejemben: "I am a citizen of the planet". Büszke vagyok rá, hogy Magyarországon születtem, csodálatos, hogy európaiként útlevél nélkül szelhetem át a határokat, de a legfantasztikusabb mégis csak az, hogy pár száz kilométert utazva úgy érezhetem: az egész Föld bolygó állampolgára vagyok.

Császárváros, királyi utazás
Busszal
A budapesti Népliget buszpályaudvarról naponta indulnak járatok Bécsbe: 7.00, 11.30, 13.00, 15.30 és 19.00 órakor. Kedden, csütörtökön és pénteken késő éjjel, 22.30 órakor is indul busz. Az út kb. 3 óra 20 percig tart, menetjegy pedig már 25 eurótól kapható. www.volanbusz.hu
Vonattal
Budapest és Bécs között tiszta és szép InterCity és EuroCity vonatok közlekednek a Keleti pályaudvarról. A négy napig érvényes kirándulójegyek egyszeri oda-vissza utazásra érvényesek. A legolcsóbb vonatjegy irányonként 13 euró, de kapható olyan is, ami érvényes a bécsi tömegközlekedésre is, ez 29 euró. www.mav-start.hu
Autóval
A Budapest-Bécs távolság kocsival két és fél óra alatt kényelmesen megtehető, és egy közepes autóval nagyjából egy tank benzinből is kijöhetsz, azonban számolj az autópálya matricával is - négynapos matrica 1 170 Ft, tíznapos osztrák matrica 4,30 euró. Az M1-es autópályán haladva Hegyeshalomnál hagyjuk el Magyarországot, majd az A4-es autópályán tovább hajtunk Bécs városáig. Amikor véget ér az autópálya, kövessük a centrum táblákat.

Steiner Kristóf

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.