kerek konyha lakberendezés dizájn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán ismerős az érzés, hogy főzés közben nem úgy esnek kézre a dolgok, ahogy az egyszerű és praktikus lenne. Álmodd meg saját világodat - gömbölyűen!

Az ötlet Olaszországból érkezett

A külföldi tervezők általában egy lépéssel előttünk járnak, legyen szó divatról, lakberendezésről vagy bármilyen más innovációról. A kerek konyha ötletének megálmodói személyre szabott megoldásban gondolkodtak és folyamatosan olyan új anyagok után kutattak, amelyek lágyak, rugalmasak, ám stabilak és higiénikusak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



A tervezés során a pazar külső mellett nagy hangsúlyt fektettek az ergonómiára, a környezetvédelemre, és túlszárnyalva minden elképzelést megalkották azokat a bútorokat, amelyek tökéletesen illeszkednek az ember igényeihez. A kerek konyha hatalmas előnye, hogy könnyebben éred el a polcokat, a sütőt, a mosogatógépet vagy a hűtőszekrényt anélkül, hogy beleütköznél a bútorok széleibe, vagy felesleges mozdulatokat tennél, miközben vacsorát készítesz.

Lendületes innováció

Tornyos Enikő lakberendező véleménye szerint egy normál méretű lakásba a helyigény miatt ilyen típusú konyhát csak nehezen lehet beépíteni, ezért ha valaki kerek idomokra vágyik, nagy méretű (legalább 100 m2) lakásban kell gondolkodnia. Napjaink modern konyhabútorának egyik fő látványeleme a konyhapult, ám nehéz egyidejűleg megfelelni a minőségi és dekorációs követelményeknek. A kerek konyhabútorok fő jellemzője a futurisztikus sziget, amely teljesen különálló és minden a körelemben helyezkedik el. Az L-alakú, lendületes tervezésű, minimál összeállításnál a szekrény lábakon áll, a kecses ívek könnyed vonalakat, elegáns, dekoratív megjelenést adnak, és egy széles inox él hangsúlyozhatja a bútor formai szabálytalanságát. A lágy, nőies formákat izgalmas színekkel, élénk frontokkal is lehet kombinálni az összkép növelése érdekében. A kör alakban tervezett sziget részben tartalmazza a háztartási készülékeket - mint pl. a mosogató, a főzőlap, a mosogatógép -, és a gyártók a tervezés során ezekhez alakítják a kör méretét. Egy másik variáció, amikor a körelemek nem tartalmaznak háztartási készülékeket, ilyenkor ezekkel párhuzamosan egy hosszú, fal melletti egyenes elem helyezkedik el, ahol a háztartási gépek találhatóak. Az egyes megoldásoknál speciális alakú mosogató vagy főzőlap is megfigyelhető, ám ezek beszerzése bonyolult, hisz jelenleg csak külföldi gyártóktól rendelhetőek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Szakértőnk szerint a kör alakú panelekhez speciális, drága vasalatok, egyedi ajtók (magas fényű, pet ajtós rendszerek) szükségesek. A különleges élzárások, élbeültetések ugyan jóval költségesebbek, ám sokkal időtállóbbak, és attraktívabb megoldásokat nyújtanak. A kerek konyhadizájn jellemző eleme a corian, azaz a helyszínen öntött munkalapburkolat, melyet még érdekesebbé tehet az elnyűhetetlen beton munkalap. A páraelszívás is merész koncepcióra épül, a körelemekhez igazított gömbölyű elszívók sokkal látványosabb dizájnelemek, mint a hagyományosak. A szakértő vélekedése alapján a kerek konyhai megoldások itthon még újdonságnak számítanak, és inkább olyan, modern felfogású, minimum amerikai konyhában gondolkodó embereknél jöhetnek számítása, akik a kényelemért, a dizájnért hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni.

Gömbölyded hétköznapok

Az innovatív, kerek termékek új szemléletet hoztak, egyúttal nagyobb mozgásteret biztosítanak, hogy napi tevékenységeidet élek és sarkok nélkül élvezhesd. Létezik a piacon már olyan mosógép, amely több színű burkolatával, lekerekített formavilágával és hatalmas kerek kijelzőjével populáris effektusban gyönyörködtet. Az üzletekben megvásárolható, esztétikai és funkcionális szempontokat egyaránt figyelembe vevő kör alakú kávéfőzőkkel tökéletes ital készíthető, és nőies formájuk vizuális élménnyel kecsegtet. Az innovatív gépek egyedüli hátránya, hogy kizárólag saját kapszulával működnek, ami nem olcsó mulatság, ám kétségtelen, hogy mutatósak, és a konyhában önálló díszként is megállják a helyüket.

Császár Zsanett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.