szülésznő szülés dúla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs abszolút igazság ebben a kérdésben. A legfontosabb, hogy számunkra mi ad biztonságot, megnyugtató légkört, amikor világra hozzuk a gyermekünket.

Sokaknak van nagyon szép emlékük a szülésről, akik választott vagy, akár az éppen ügyeletben lévő szülésznő segítségével hozták világra gyermeküket. Mégis, később érezheti úgy egy anya, hogy lehetett volna zavartalanabb, meghittebb ez a fontos esemény.

iStockPhoto
iStockPhoto

Miközben körültekintően választott orvost és szülésznőt is, a körülmények mégis úgy alakultak, hogy nagyobb megértésre, odafigyelésre lett volna szüksége. Ebben segítenek a dúlák. A szó jelentése: szülés körüli "asszonysegítő". Olyan nő, (bár vannak már férfi dúlák is) aki lehetőleg maga is szült gyereket, többször ott volt mások szülésénél, gyakorlata van természetes szüléskönnyítő praktikákban, biztonságos, megnyugtató hátteret tud biztosítani a kismamának. Az igazi dúla már a nagy nap előtt jóval jelen van a leendő anya életében, választ tud adni a várandóssággal, szüléssel, gyermekágyas időszakkal kapcsolatos kérdéseire. Segít megfogalmazni, összegyűjteni azokat a dolgokat, elvárásokat, amit az anya szeretne, ha megvalósulna a szülés alatt. Nagyon fontos, hogy a dúla segítse a kommunikációt a vajúdás és a baba világrajövetele közben. Akár az anya és az orvos között (utóbbinak esetleg több helyen is jelen kell lennie, megosztva figyelmét a szülő nők között), akár a családtagok között. Ő nyújtja az állandóságot és folyamatos figyelmet az anyának, míg a kórházi dolgozók másoknál is segítenek, illetve előfordul, hogy a családtagok a szokatlan, számukra váratlan helyzetekben nem tudnak kellő támogatást adni.

Nem csak a szülőszobán

A dúla a szülés után is segít még a kismamának és nem csak szoptatással vagy sebkezeléssel kapcsolatos kérdésekben, hanem úgy is, hogy esetleg elviszi a nagyobb gyereket óvodába. Legtöbbször pusztán a kismama párjának jelenléte elegendő ahhoz, hogy ő zavartalanul élje át a kisbaba születését. Sokszor tud ebben - és a későbbiekben is - segíteni a nagyszülő, testvér vagy barátnő is. Ezeket a kérdéseket azért is fontos tisztázni magunkban kellő időben, mert a törvények szerint egy felnőtt kísérő lehet jelen a szülésnél a kórházban. Néhány budapesti és vidéki intézményben lehetővé teszik ugyan, hogy többen is körülvegyék a szülő nőt, de ez korántsem általános. A döntésnél azonban figyelembe kell venni, hogy kórházakban mindenképpen ott van egy szülésznő is az orvos mellett. Akit szerencsés esetben ismerünk, bízunk benne. Ha nem, feltétlenül beszélgessünk el vele többször is, osszuk meg vele kérdéseinket, kétségeinket, félelmeinket és csak akkor válasszuk őt, ha meg tudunk bízni benne. De még akkor sem biztos, hogy folyamatosan, illetve a nekünk szükséges mértékben velünk tud lenni, hiszen munkaidőben számos dolga akadhat, így egy idejűleg több emberrel is kell törődnie. Ezért nagyon lényeges, hogy ki az a harmadik személy, akit kísérőnek választunk a szülőszobába.

Jakab Ágota


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.