szépség pattanás bőrápolás öngyilkossági szándék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megdöbbentő, mégis igaz: a pattanásos arcú emberek gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot. Svéd kutatók felfedezték, hogy ezért a bőrelváltozások kezelésére használt isotretionin (roaccutan) lehet a felelős.

A vizsgálatot végző Karolinska Intézet 5756 súlyosan pattanásos páciens kórtörténetét elemezte 1980 és 1989 között. A férfiak átlagéletkora 22 év, a nőké 27 év volt. Ebben az időszakban a vizsgált személyek közül 128-an kíséreltek meg véget vetni az életüknek. Az adatokat összevetették az isotretionin kezelések időpontjával és megállapították, hogy az öngyilkossági kísérletek száma magas a terápia megkezdése előtti időszakban és a végét követő hat hónapban.

"Azt viszont tudni kell, hogy a kezelés hosszú időt vesz igénybe, és gyakran a pattanások súlyosbodnak, mielőtt javulás lépne fel. Ezért valószínű, hogy nem maga a gyógyszer a felelős az öngyilkossági késztetésekért, hanem a betegséggel járó súlyos lelki problémák" - mondja Parker Magin, a Newcastle Egyetem tanára. Hiszen az isotretionin kezelésben nem részesülő betegek körében is magasabb az öngyilkosságok száma. Éppen ezért fontos, hogy ebben a bőrbetegségben szenvedőkre még a kezelés után is fokozottan figyeljünk.

forrás: Medipress

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.