Turkálj otthon! - Stílusos cuccok a nagyi szekrényéből

ruházat fashion week nagymama vintage
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jóllehet, a nagymamákat egyikünk sem tartja a legtrendibb személynek, viszont most nem is trendről lesz szó, sokkal inkább stílusról.  

A divat változik, a stílus örök - mondta Coco Chanel, neki pedig igen nehéz ellent mondani, ha divattal kapcsolatos témakörről van szó. Nézzük hát, hogy miért és milyen darabok után érdemes kutakodni a nagyi gardróbjában. Higgyétek el, kincset érő cuccokra lelhetünk! Lehet, hogy nem tökéletes, sőt itt-ott ütött-kopott, feslett holmikra bukkanunk, egy dologban mégis messze jobbak, mint a plázák kínálata: történetük van, és ha szerencsések vagytok, még meg is osztják veletek!

iStockPhoto
iStockPhoto

A tökéletes kosztüm

Érettségi kosztümünket sutba vágva talán az első állásinterjú az a momentum, ami kellően alátámasztja: szükségünk van egy rendes kosztümre. Olybá tűnhet, már maga a szó is idejét múlt, kiváltképp, ha belegondolunk, hogy a banknegyeden kívül nemigen látunk klasszikus, fekete kosztüm-fehér blúz összeállítást viselő nőtársakat. Mielőtt azonban kosztüm vásárlására adnátok a fejeteket, érdemes átböngészni a nagyi gardróbját, jó eséllyel sikerrel zárul a procedúra. Talán megér egy próbát összehasonlítani a mai és a 30-40, vagy akár 50 évvel ezelőtti szöveteket. Észérvként szólhat még a régi darabok mellett, hogy kiállták és máig állják az idő próbáját, egyszóval minőséget képviselnek. Ha a szoknya vagy a nadrág túlzottan elhasznált, hagyd meg az utókor számára, egy szép állapotú, klasszikus szabású blézerre viszont bármikor szükséged lehet. Sőt, ha egyszerre lennél klasszikus és trendkövető, viseld hosszú póló fölé, ceruzafarmerhez egy túlméretezett táskával. Csak te tudod majd, hogy a címkéjén ez áll: készült a Május 1. Ruhagyárban.

www.net-a-porter.com
www.net-a-porter.com

Világos blézer: Alexander McQueen; fekete blézer: Stella McCartney; mintás blézer: Oscar de la Renta; szoknya: Hervé Léger; nadrágkosztüm: Yves Saint Laurent

Tányérszoknya-reneszánsz

Louis Vuitton és a Prada is újjáélesztette a tányérszoknya divatját, azt a vonalvezetést, ami mindenkinek hipernőies sziluettet kölcsönöz. A trendből adódóan természetesen minden második kirakatban megtalálhatod ezt a fazont, hiszen a Zarától egészen a H&M-ig minden márkának fő profilja, hogy a nagy divatházak kollekciói által inspirált ruhadarabokat kínálja elérhető áron. Álomszép darabokat találhatsz, csak épp az árcédula láttán fordul veled kettőt a világ: bizony, az alsószoknyás selyemruha ára 20 ezer forint fölött kezdődik. Kétségünk sincs afelől, hogy nagyanyáink efféle darabokat viseltek, vagy ruha, vagy szimplán szoknya formájában, és rajongtak ezért a sziluettért. A Csinibabából inspirálódva láss neki a kutakodásnak, és ne lepődj meg, ha sikerül előkerítened egy kifogástalan állapotú darabot, ami könnyen a kedvenceddé válhat. Egy gyors út a tisztítóba, és máris követheted a trendet, méghozzá a lehető legköltségkímélőbb módon.

www.net-a-porter.com
www.net-a-porter.com

Fekete szoknya: Versus; kék szoknya: Preen; kartonruha: Jason Wu; csipkés ruha: Valentino

Bross, kalap, bőrkesztyű

A kiegészítőket tekintve nagymamánk gyűjteménye a lehető legjobb terep a kincsvadászatra, hiszen olyan mesés darabokat találhatunk, amiket súlyos pénzekért osztogatnak a vintage butikokban vagy a már körbejárt Ecseri piacon. Felesleges egy adott forma vagy színvilág után kajtatnod, hiszen most minden divatos, ami szebb korokat is megélt. Na persze épp az idő az, ami nem múlt el nyomtalanul a táskák csatjain vagy az ékszereken, de némi citromlé segítségével biztosan kipofozod a kincseket. Nem hagyhatjuk ki a sorból a kalapokat, kendőket és sálakat sem, hiszen ha ezekre bukkansz, és nem porlandnak szét a kezeid közt, biztosan minőségi darabok. Egy formás filckalapot bármelyik üzletben 3000 forinttól 8000 forintig árulnak, már ha feltétlenül márkásat és újat szeretnél. A városban sajnos egyre kevesebb a kalapkészítő műhely, így mindenképp becsüld meg, ha egy mutatós filckalap kerül a kezed ügyébe. Meglehet, hogy a sálakra is ráfér egy alapos tisztítás, viszont a tisztítószámla még mindig alacsonyabb, mint amennyit egy üzletben kellene fizetned, arról nem is beszélve, hogy egy 60-as évekből származó kendő kisebb eséllyel sétál veled szembe a Rákóczi úton.

www.net-a-porter.com
www.net-a-porter.com

Kalap: Stella McCartney; nyaklánc: Oscar de la Renta; fülbevaló, békás bross, fehér kesztyű: Lanvin; párducmintás sál: Yves Saint Laurent; fekete kesztyű: Miu Miu; fekete-fehér sál: Burberry; kék-fehér sál: Bottega Veneta

Kihagytunk valamit? Mindenképp oszd meg velünk a tapasztalataidat, és persze mindenkit csak buzdítani tudunk arra, hogy nyakig másszon bele a nagyi gardróbjába!

Divat a turiból - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=S2JG2MsLtAtrFqhC

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Járdanapló Ritter Doronnalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20101117-jardanaplo-ritter-doronnal.htmlFérfiasan szexi: Marlene Dietrich varázslatos stílusahttp://www.life.hu/life/legytrendi/hautecouture/20101207-maszkulin-divat-marlene-dietrich-varazslatos-stilusa.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.