karácsony ajándékozás etikett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igen kínos lehet karácsonykor, ha olyan valakitől kapunk ajándékot, akinek mi nem vettünk semmit. Ilyen és ehhez hasonló helyzetek azonban előfordulhatnak az ünnepek alatt, ezért jobb, ha te is tisztában vagy az ajándékozási etikettel.

Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékot adnod, mint amit kaptál valakitől?

Nem, találd meg a legjobb ajándékot, amit adni szeretnél. Amikor eljön a karácsonyi adok-kapok ideje, készíts egy listát azokról, akiket meg szeretnél ajándékozni. Ezen a papíron azt is tüntesd fel, hogy mennyit tudsz egy-egy emberre szánni. Nem érdemes adósságokba verned magad, hogy drága karácsonyi ajándékokat vegyél.

iStockPhoto
iStockPhoto

Valaki, akinek te nem tervezted, hogy karácsonyi ajándékot veszel, megajándékoz. Kell-e viszonoznod?

Nem, csak azt mondd, hogy "Köszönöm". Nem szükséges viszonoznod, ha kapsz egy váratlan karácsonyi ajándékot. És ne mondd, hogy "Holnapra lesz valamim a számodra." A legjobb, ha csak megköszönjük anélkül, hogy elkezdenénk magyarázkodni, miért nem vettünk neki karácsonyi ajándékot.

Amikor ajándékozol, akkor megtartod a blokkot is?

Mindenképpen! Nem szégyen a blokkot megtartani, ugyanis ha mégsem jó a választott darab, akkor vissza tudod vinni kicserélni, és egyikőtök sem kerül kellemetlen, kínos helyzetbe.

Szükséges köszönőüzenet, ha személyesen már megköszöntük a karácsonyi ajándékot?

Nem. Kedves gesztus, ha üzenetben is megköszönjük a karácsonyi ajándékot annak, akinek már személyesen is megtettük, de nem kötelező. A kivétel: az esküvői ajándékok. Egyébként ha nem tudod személyesen megköszönni az ajándékot, a legjobb, ha küldesz egy kézzel írott köszönőkártyát. Az e-mail nem elegáns megoldás, de jobb, mint a semmi.

Helyes megajándékozni azt, aki nem ünnepli ugyanakkor a te ünnepeidet?

Igen, mindig jó ajándékot adni. Jelezhetjük vele, hogy fontos számunkra valaki, vagy nagyra értékeljük őt.

iStockPhoto
iStockPhoto

Kell-e karácsonyi ajándékot adni a főnöködnek?

Nem, ez úgy tűnne, mintha be akarnál vágódni nála. Ne adj karácsonyi ajándékot a főnöködnek, hacsak nem kevesen dolgoztok az irodában. Te sem szeretnéd, hogy versennyé fajuljon a dolog. Másrészről a kollégáidnak minden további nélkül adhatsz karácsonyi ajándékot. De ne munkaidőben add át őket, ha egyvalakinek vagy pár embernek adsz csak ajándékot.

Az ajándékutalványok népszerűek, de csak megfutamodásnak számítanak?

Nem, manapság már teljesen elfogadottak. Az ajándékutalványok jó példák arra, hogy változnak a szokások. Az egyedi ajándék személyes, mert azt jelzi, hogy figyelsz a másikra, és ismered őt. De ne feledd: ajándékutalványt még mindig jobb adni, mint ha pénzzel ajándékoznád meg szerettedet.

Milyen karácsonyi ajándékokat nem illik adni egy ismerősnek?

Kölni vagy parfüm, fehérnemű, hálóruha, alkohol. A fehérneműt nem szokás adni, hacsak nem az illető párja vagy. A parfüm nagyon személyes, intim, ezt sem ajánlott ajándékozni. Az alkohollal pedig melléfoghatsz: nem tudhatod, hogy mit szeret, vagy egyszerűen mit gondol az alkoholfogyasztásról.

Forrás: http://www.meglepkek.hu

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Ajándékozz zenét Karácsonyra!http://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20101220-ajandekozz-zenet-karacsonyra.html10 szuper könyv, ami nem hiányozhat a karácsonyfa alólhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20101219-10-szuper-konyv-ami-nem-hianyozhat-a-karacsonyfa-alol.htmlAmire minden nő vágyik karácsonykor!http://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20101215-amire-minden-no-vagyik-karacsonykor.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.