Topformában újévkor - villámdiéta a túlevés után!

fogyás szilveszter elhízás fogyókúra évvég
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A feldíszített fenyőfán és az ajándékokon kívül a terített asztal a karácsony legkarácsonyibb kelléke. Az ünnepi asztalon pedig egyáltalán nem diétás fogások szerepelnek - és ez így is van jól. De a szeretet és az evészet ünnepe után bizony fogyókúrázni kell, ha szilveszterkor bombaformában akarod búcsúztatni az óévet és köszönteni az újat.

Istockphoto
Istockphoto

Az éhség frusztrál!


Miután napokig tömted magadat, de legalábbis nem light koszton éltél, valamit tenned kell, ha szilveszterkor ragyogni és nem gömbölyödni szeretnél. A hasra, fenékre és combra lerakódott zsírpárnák ellen nem az éhezés és a szigorú diéta a legjobb módszer, sőt, nem is tehetnél rosszabbat a koplalásnál. A szervezetednek tápanyagokra és energiára van szüksége - különösen télen, az év végén, amikor ünnep jön ünnep után, de mondhatjuk, stressz jön stressz után. Ha pedig éhes vagy, attól csak feszültebb leszel, és annál jobban kívánsz valami zsírosat, nehezen emészthetőt vagy édeset, ami még jobban frusztrál - kész ördögi kör. De akkor mit egyél? Például...

...papayát

A papaya az egyik legkalóriaszegényebb gyümölcs, ráadásul kész vitaminbomba. 100 gramm édes, zamatos gyümölcsben csak 13 kalória van, 120 gramm papaya pedig fedezi a napi ajánlott C-vitamin-mennyiséget teljes egészében! Ezenkívül alig van benne szénhidrát, így tökéletes nassolnivaló két étkezés között.

Istockphoto
Istockphoto

...zsírszegény sajtot

A zsírszegényebb sajtokban nagyon sok fehérje van, ehhez jön még a magas kalciumtartalom, aminek köszönhetően remek zsírégető.

...marhahúst

A sovány marhahús igazi fehérjebomba! Ráadásul nagyon gazdag cinkben is, ami szükséges a megfelelő inzulintermeléshez, az inzulin pedig a rád támadó farkaséhség egyik legjobb "ellenszere". Ha fogyni akarsz, kétnaponta egyél 150 gramm marhafilét.

...tojást

A tojás, akárki akármit mond, nagyon egészséges! Ha reggelire tojást eszel - elég egyetlen keménytojást -, egész nap nem kell tartanod a rád támadó farkaséhségtől. A tojás ugyanis nagyon laktató, ráadásul rengeteg fehérjét tartalmaz.

...csilit

A csili, mint minden csípős fűszer képes emelni a testhőmérsékletet, kvázi serkenti a zsírégetést. Ezért ha szereted az erőteljes ízeket, használj gyakran csiliport vagy csilipaprikát az ételek ízesítéséhez!

...salátát

A fejes saláta és rokonai (például az endívia) még az uborkánál is kevesebb kalóriát tartalmaznak, mindössze 110 kalóriát 100 grammban. A salátát jól meg kell rágni, mert a rágás eltelít, csakúgy, mint a kellemesen kesernyés íze.

...szóját

Ha odafigyelsz az alakodra, legalább hetente egyszer-kétszer egyél valamilyen szójából készült ételt! A szója nagyon gazdag fehérjében, ezt pedig a szervezet gyakran jobban tolerálja, mint a tejfehérjét. A szója ráadásul az izomépítésben is kiváló, valamint segít a jojó-effektus leküzdésében.

.... igyál ásványvizet!

Mindenki tudja, hogy az ásványvízben nincs egyetlen csepp kalória sem, nem úgy, mint a különböző gyümölcslevekben. A víz rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, például kalciumot, ami ugye többek között a kalóriaégetésben vállal nagy szerepet. Minden étkezéshez ajánlott egy nagy pohár ásványvíz!


Ha rád tör a farkaséhség




Istockphoto
Istockphoto


Moss fogat!

Most nem a reggeli-déli-esti fogmosás fontosságáról van szó, hanem az étvágycsökkentésről. Ha megéheztél, de még nincs itt az evés ideje, moss fogat vagy használj szájvizet. A fogkrém és az öblítő friss, mentolos íze ugyanis elveszi a kedvedet attól, hogy egyél valami édeset vagy zsírosat.

Rágózz!

A cukormentes rágó nemcsak evés után hasznos, hogy eltávolítsa az ételmaradékokat a fogaid közül, hanem evés helyett sem rossz. Egyetemi kutatók kísérlettel bizonyították, hogy a rágózás képes megszüntetni az éhségérzetet. Ha pedig nem mentolosat, hanem gyümölcsízűt választasz, még az édesség utáni vágyadat is kielégítheted.

Igyál meleg vizet!

Az ajurvédából ismert módszer a farkaséhség ellen is hatásos. Ha valami egészségtelent és hizlalót szeretnél magadba tömni, igyál meg egy nagy pohár meleg vizet kis kortyokban. Ettől megtelik a gyomrod, ugyanakkor remek béltisztító és salaktalanító is!

Egyél hideget!

Becsaphatod édességre vágyakozó szervezetedet, ha tartasz néhány gumimacit vagy apró csokit a hűtőben. A hideg finomságokból beéred ugyanis kevesebbel, attól a pár falat desszerttől pedig nem lesz semmi bajod! Ennyi is elég ahhoz, hogy kielégítsd a cukorszomjadat jó időre.

Reggelizz!

Reggelizz, mint egy király... Hányszor hallottad már ezt a mondást... Nem véletlenül népszerű, hiszen van valóságalapja! Ha nem eszel reggelente pár falatot, már délelőtt rád tör a halálos éhség. Ebédre pedig dupla adagot szedsz magadnak. Ezt megakadályozhatod úgy, ha ébredés után, készülődés közben eszel egy tál müzlit, gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű péksüteményt.

Csak lassan!

Lassan járj, tovább érsz! És gyorsabban fogysz, ha minden egyes falatot alaposan megrágsz. Részben, mert így könnyebben megemészti a szervezeted az ételt, részben pedig azért, mert a telítettségérzés körülbelül 20 perccel evés után jelentkezik. Ha pedig 20 percig tömöd magad, akkor hatalmas mennyiséget falsz be, ha viszont lassan, megfontoltan eszel, érezni fogod, hogy mikor elég.

Nyomás!

A megfelelő akupresszúrás pontok nyomása, stimulálása, masszírozása képes csillapítani az éhséget. A mutatóujjaddal nyomd 15-20 másodpercig a felső ajkad és az orrod közötti pontot. Az akupresszúra egyenesen az agyad éhségközpontjának jelez, és elmulasztja a rád törő farkaséhséget.

Csak egy pillanat

A farkaséhség rohamszerűen tör rád, de csak néhány percig tart. Ha nassolnál, foglald le magadat, például menj sétálni, elegyedj szóba egy kollégáddal, hívd fel a barátnődet, vagy vesd bele magadat a házimunkába. Hidd el, 15 perccel később nyoma sem lesz a mardosó éhségnek.

Vezess naplót!

Ha rád jön az éhség, naplózz! Írd le minden nap, hogy mikor miből mennyit ettél és azt is, hogy mikor tört rád a falhatnék. Néhány nap után ebből könnyen rájöhetsz, hogy milyen étel után, vagy milyen szituációban érzed úgy, hogy ki kell fosztanod a hűtőt vagy a csokiautomatát. Arra is rájöhetsz, hogy amikor éhes leszel, akkor valóban enned kell-e, vagy csak stresszevésről van szó.


Nézd meg, hogyan fogyott le Gáspár Laci!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=VIkkfgyhGBeXvKQ2



Galéria: Így néznének ki a sztárok kövéren!

/1011/_gy_n20101114171611

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.