Bár a magyarok közel kétharmada naponta fogyaszt kávét, az instant kávét gyakran megalapozatlan vádak érik, mivel sok tévhit kering a minőségét illetően. Most azonban utánajártunk az igazságnak, és sorra vettük a leggyakoribb tévhiteket.

A legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az instant kávét gyakran megalapozatlan vádak érik. A megkérdezettek csak 16 százaléka tudja ugyanis, hogy az instant valódi kávéból készül. Tízből hatan pedig - tévesen - élénkítő hatását gyengébbnek tartják a géppel főzött kávénál. Sőt, a kávénak általában is vízhajtó, csontkárosító szerepet tulajdonítanak, pedig napi 2-3 feketének egészségvédő hatása is lehet.

Istockphoto


Tévhit: Az instant kávé mesterséges.
Tény: Az instant 100% valódi kávéból készül.


A felmérésben megkérdezettek közel harmada tévesen úgy véli, hogy az instant kávéba mesterséges anyagok kerülnek a készítéskor, ráadásul egyharmaduknak fogalma sincs, hogyan és miből készül ez a fajta fekete. Pedig az instant teljes mértékben valódi kávé, arabica és robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. A granulátum összetételével kapcsolatban is változóak a vélemények: a válaszadók 38 százaléka tartja pótkávénak az instantot. Míg a pótkávé összetevői a gabonafélék, mint például a cikória - melynek íze hasonlít kissé a kávéra - lehetnek, addig az instant termékek 100% valódi kávéból készülnek.

Istockphoto


Tévhit: Az instant kávéban vannak adalékanyagok.
Tény: Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá!

A granulátumot ugyanis az őrölt pörkölt kávé lefőzését követő vízelvonással készítik. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük a forró vizet. Így az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. "Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét" - mondja Tóth Tímea, dietetikus.Tévhit: A főzött kávé erősebb.
Tény: Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé.

A kutatásból kiderült, hogy 60 százalék nem tartja olyan erősnek az instant kávét, mint főzött társait. Mivel az instant egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre szeretnénk elkészíteni. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz. Az instant kávé antioxidáns hatású polifenoltartalma sem tér el a főzött verziótól, sőt, jó hír, hogy a feketénkhez hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi 2-3 csésze akár instant, akár főzött kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

IstockphotoTévhit: A kávé vízhajtó.
Tény: A sejten belüli folyadékmennyiségre nincsen hatással.

A kávéról a válaszadók harmada azt gondolja, hogy dehidratálja (kiszárítja) a szervezetet, pedig a népszerű fekete ital nincsen hatással a sejten belüli folyadékmennyiségre, sőt, részét képezheti a napi folyadékbevitelnek. A feketéhez sok tévhit kötődik, például, hogy csontritkulást okoz, hogy emeli a koleszterinszintet és a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak napi 1-3 csészével. Még a kismamáknak sem tiltott a kávézás megfelelő orvosi konzultáció mellett! 

Forrás: Cikkünk a Nestlé Nescafé kutatása alapján készült.Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!3 különleges japán étel, amit te is elkészíthetszhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110110-3-kulonleges-japan-etel-amit-neked-is-meg-kell-kostolnod.html Sült téli zöldségek kapribogyós, mazsolás öntettelhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110103-sult-teli-zoldsegek-kapribogyos-mazsolas-ontettel.html Melengető dekortippek, hangulatos zugok - 1. részhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101113-oszi-dekortippek-hangulatos-zugok-1-resz.html Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110111-cotardszindroma-emberek-akik-azt-hiszik-hogy-mar-nem-elnek.html 8 divathóbort, amit mindenképpen ki kell próbálnod 2011-ben!http://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110111-8-divathobort-amit-mindenkeppen-ki-kell-probalnod-2011ben.html Szétnyílt a föld Ausztráliábanhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20110112-szetnyilt-a-fold-ausztraliaban.html Alekoszt veréssel fenyegette meg Éva barátjahttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110112-veressel-fenyegetik-alekoszt.html