A legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az instant kávét gyakran megalapozatlan vádak érik. A megkérdezettek csak 16 százaléka tudja ugyanis, hogy az instant valódi kávéból készül. Tízből hatan pedig - tévesen - élénkítő hatását gyengébbnek tartják a géppel főzött kávénál. Sőt, a kávénak általában is vízhajtó, csontkárosító szerepet tulajdonítanak, pedig napi 2-3 feketének egészségvédő hatása is lehet.
Tévhit: Az instant kávé mesterséges.
Tény: Az instant 100% valódi kávéból készül.
A felmérésben megkérdezettek közel harmada tévesen úgy véli, hogy az instant kávéba mesterséges anyagok kerülnek a készítéskor, ráadásul egyharmaduknak fogalma sincs, hogyan és miből készül ez a fajta fekete. Pedig az instant teljes mértékben valódi kávé, arabica és robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. A granulátum összetételével kapcsolatban is változóak a vélemények: a válaszadók 38 százaléka tartja pótkávénak az instantot. Míg a pótkávé összetevői a gabonafélék, mint például a cikória - melynek íze hasonlít kissé a kávéra - lehetnek, addig az instant termékek 100% valódi kávéból készülnek.
Tévhit: Az instant kávéban vannak adalékanyagok.
Tény: Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá!
A granulátumot ugyanis az őrölt pörkölt kávé lefőzését követő vízelvonással készítik. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük a forró vizet. Így az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. "Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét" - mondja Tóth Tímea, dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.