Kína nem tűri tovább a köpködést! - Újabb kampányba fognak

kampány Kína illemtan viselkedés oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kínai oktatásügyi minisztérium kötelező etikett-oktatást vezet be az iskolákban - közölte a kínai állami média. A kampányra szerintük nagy szükség van, mert "igaz, hogy sok kínai udvariatlan".

A pekingi hatóságok a 2008-as olimpia előtt tartottak hasonló oktatást, attól tartva, hogy a városba érkező külföldiek előtt szégyenkezniük kell a tolakodó és az utcára szemetelő és köpködő emberek miatt. "A mostani kampány célja az, hogy a diákok megtanulják, Kínában régi hagyományai vannak a szertartásoknak, a kulturált viselkedésnek és a műveltségnek" - mondta el a Global Times című kínai állami lapnak az oktatás minőségét felügyelő kínai állami szerv helyettes vezetője. Hszin Tao elmondása szerint a kínai társadalomnak "nagy szüksége van erre a kampányra", mert sok kínai viselkedése udvariatlannak számít.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ülni, állni is meg kell tanulni

A kínai oktatásügyi minisztérium weboldalán nyilvánosságra hozott útmutató szerint az alsó tagozatos diákoknak olyan alapdolgokat kell megtanítani, hogy hogyan kell ülni, állni, járni,mosolyogni vagy halkan beszélni. A felső tagozatosok útmutatókat kapnak a másik nemmel való érintkezéshez, a helyes öltözködéshez és az udvarias telefonbeszélgetéshez. A középiskolás diákok pedig már azt is megtudják, hogy miként kell udvariasan, a másik embertől megfelelő távolságot tartva sorban állni vagy liftben utazni.

A kínaiak híresek arról, hogy szeretnek tolakodni sorban állás közben. Ezt a gyakorlatot, valamint az utcán köpködést és szemetelést egyre inkább ellenszenvesnek és visszataszítónak találják a kínaiak is. A Global Timesnak nyilatkozó tisztségviselő azonban megjegyezte: nem lehet csak oktatással elterjeszteni ezeket a szokásokat, a társadalomnak önmagának is akarnia kell a változást. Azt nem tudni, hogy a jövőben büntetik-e majd a köpködést vagy a szemetelést, de tény, hogy Kína ezúttal komolyan elhatározta magát az illem bevezetése mellett.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Már elérhető a magyar e-Etikett a weben!http://www.life.hu/legykepben/tippek/20101223-matol-elerheto-a-magyar-eetikett-a-weben.htmlKilenc tipp lányunk önbizalmának növelésérehttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20100521-kiskoratol-apoljuk-lanyunk-onbizalmat.htmlTáblás játékok a nevelés szolgálatábanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110120-tablas-jatekok-a-neveles-szolgalataban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.