betegség tanulmány elhízás kisgyermek élettartam
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelemben először fordul elő, hogy a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik. A háttérben pedig az elhízás talaján kialakuló betegségek állnak.

Egyre nagyobb mértéket ölt a gyermekkori elhízás és az ennek következtében kialakuló betegségek, mint a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák és az ízületek állapotának romlása, holott ezeket eddig jellegzetes felnőtt betegségeknek tekintették - ez derül ki a Loyola University részeként működő Gottlieb Memorial Hospital jelentéséből. A helyzet a fejlett világban mindenütt súlyos, beleértve Magyarországot is.

Istockphoto
Istockphoto


Rövidebb élettartam az elhízás következménye

"Különösen tragikus, hogy ezeknél a gyerekeknél mindezek következtében 2-5 évvel lesz kevesebb a várható élettartam, mint a szüleiknél" - részletezi a helyzetet dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője, hozzátéve, hogy a folyamat a gyermekkori elhízás megelőzésével megállítható lenne. "A túlsúly kialakulásában nemcsak a genetikának és a szülők testalkatának van szerepe, de a kultúrának és a környezet szokásainak is. Ha csak az egyik szülő elhízott, a gyereknek 50% az esélye a kövérségre, ám amennyiben mindkét szülőnek súlyproblémái vannak, 80% az esély arra, hogy a gyerek is küzdeni fog ezzel. Ugyanakkor a normál testsúlyú szülők gyerekei csupán 7-8%-ban túlsúlyosak."

Nem csak testi hátrány

A Center for Disease Control tanulmánya szerint a 10-15 éves elhízott gyerekek 80%-a kövér marad legalább 25 éves koráig. Sőt, minél kisebb korban jelenik meg a túlsúly, annál komolyabb a veszélye a felnőttkori súlytöbbletnek is.
Ráadásul az elhízás nem csupán komoly fizikai veszélyeket, de szociális hátrányokat is rejt. Az elhízott gyerekek nagyobb arányban vannak kitéve zaklatásnak, csúfolásnak, elszigetelésnek, az alacsonyabb önértékelésük pedig rosszabb teljesítményhez vezet az iskolában és a későbbi munkájuk során is.


Istockphoto
Istockphoto


Már csecsemőkorban fontos tenni az elhízás ellen

"Már csecsemőkorban fontos, hogy ne tápláljuk túl a csecsemőt, amire főként a szerepükben bizonytalan anyák hajlamosak" - magyarázza dr. Babai László. "Ha ugyanis a baba unalmát vagy nyugtalanságát is evéssel próbáljuk enyhíteni, az hibás tanulási folyamathoz vezet, és a gyermek mindig hajlamos lesz a problémáit evéssel megoldani."

A szakértő szerint a diéta nem célravezető, sokkal fontosabb az egészséges táplálkozásra fókuszálni. Az ritkán jelent megoldást, ha ugyanazokból a magas kalóriatartalmú ételekből adunk kevesebbet a gyereknek, inkább változtassunk az ételek fajtáján és összeállításán. Ne higgyük, hogy a gyerekek egyáltalán nem hajlandóak megkóstolni az új ízeket, különösen, ha a szülők maguk is élvezettel falatozzák. A szülői étkezési szokások megváltoztatása nélkül azonban nem működik a gyerek életmódváltása.

Istockphoto
Istockphoto



Kérdezd szakértőnket! Györki Niké dietetikus



kalóriá


A tornaóra nem elég

mozgás

LIFE MAGAZIN: Kajafüggő tipegők



http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gw6x386gyzH8WlyS

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Az egészséges étrend sem előzi meg az elhízást!http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20101115-az-egeszseges-etrend-sem-elozi-meg-az-elhizast.htmlÍgy néznének ki a sztárok kövérenhttp://www.life.hu/life/galeria/20101028-igy-neznenek-ki-a-sztarok-koveren.htmlAz álomnő sokat eszik, mégsem hízikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101119-az-alomno-sokat-eszik-megsem-hizik.htmlJojó-effektus - vess véget neki!http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20101029-jojoeffektus-vess-veget-neki.htmlA legújabb diéta: Hiába eszel, karcsúbb leszel! (étrenddel)http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110112-a-legujabb-dieta-hiaba-eszel-karcsubb-leszel-etrenddel.html6 diétaszabály, amit tilos megszegni!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101005-6-dietas-szabaly-ami-tilos-megszegni.html


www.oxygenmedical.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.