Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításához

praktika folt ruha tisztítás mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Papír zsebkendő maradt a zsebben, vagy túl magas hőmérsékleten mostad a ruhákat? A nagyi praktikái között ezekre a problémákra is találni gyógyírt.

A gyakorlott háziasszonyokkal is előfordulhat, hogy nem veszik észre, amikor a fehér ruhák közé becsúszik egy színes zokni, vagy nem megfelelő hőmérsékleten mossák az érzékenyebb pulóvert, amely aztán ennek következtében gyerekméretben kerül ki a gépből. Szerencsére számos olyan házipraktika létezik, amelyekkel orvosolhatók a leggyakoribb mosási bakik.

Istockphoto
Istockphoto


Összement?

Az érzékenyebb ruhadarabok mosása előtt feltétlenül nézd meg a címkéjükön található mosási útmutatót! Ha ugyanis túl magas hőmérsékleten mosod őket, könnyen összemennek. Ha mégis előfordul, hogy kedvenc pulóvered gyerekméretben kerül ki a gépből, akkor se ess kétségbe! Keresd elő a hajkondicionálód, és három evőkanálnyit tegyél belőle két liter langyos vízbe. Ebben áztasd a ruhadarabot 10-15 percig, majd kezdd el finoman húzogatva kinyújtani. Szárításhoz fektesd egy törölközőre.

Fehér foltok a színes ruhákon

A mosóporral csínján kell bánni: ha rendszeresen a kelleténél többet adagolsz a gépbe, azzal nemcsak a mosógépnek teszel rosszat, de a tiszta ruhák is foltokkal tarkítva kerülnek majd ki a gépből. Utóbbiakat egy gyorsprogrammal átmosva könnyen megmentheted, a mosógépet ezután viszont ecettel vagy trisóval mosd át.

Istockphoto
Istockphoto


Az üres gép dobjába önts egy flakon 20 százalékos háztartási ecetet - egy keveset a mosószer-adagolójába is tehetsz -, ha pedig trisót használsz, abból is egy flakonnyit, de csak a dobba. Indítsd el a gépet 90 °C-on. Mire lejár a program, a mosógép belseje tiszta lesz - mentes a vízkőtől és a megkövesedett mosószer-maradványoktól is. Ha ezután módjával használod a mosóport, nem lesznek foltosak a ruhák sem.

Még több házi praktika!

Lesd el a nagyi trükkjeit takarításhoz!

Vegyszerek nélkül is lehet makulátlan a lakás

9 érv, hogy citromra cseréld a tisztítószereket


Tiszta ruhák papírzsebkendő-bundában

papír zsebkendő szöszeltávolító henger


Összegyűrődtek?

A ruhaszárítógép hasznos dolog, de nagyon összegyűrheti a ruhákat. Tedd őket vissza a mosógépbe egy vizes törölköző társaságában, és indítsd el a centrifuga-programot! A ruhák nem lesznek vizesek, de a nedvesség hatására kisimulnak a ráncok.

Istockphoto
Istockphoto


Pasztell színű fehérneműk

Elég egyetlen élénkpiros zoknit a fehér ruhákkal együtt kimosni ahhoz, hogy utóbbiak a mosás végén kellemes pasztell rózsaszínben pompázzanak. A fehér ruhákat megmentheted, ha a mosás után azonnal szódabikarbónás meleg vízbe áztatod fél órára - bátran használd a szódabikarbónát, akár két-három kisebb zacskónyit is adhatsz annyi vízhez, amennyi ellepi a ruhákat. Ezzel elhalványíthatod a színeket. Hogy ismét fehérek legyenek, végül mosd ki őket egy színfogó kendő segítségével úgy, hogy a mosóporhoz is adsz fél csomag szódabikarbónát.

LIFE MAGAZIN: Házi praktikák

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=B3wM4AYji7tFccS2

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.