kozmetika smink púder alapozó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre olyan könnyűnek tűnik: besétálsz a drogériába, kiválasztod a legmegfelelőbb árnyalatot, kifizeted, majd boldogan élsz. A gyakorlat viszont egészen mást mutat, kezdve attól, hogy a teszterek többsége emberi használatra gyakorlatilag alkalmatlan, egészen odáig, hogy "műfényben" alapozót vásárolni kép-te-len-ség. Ezt nemcsak mi mondjuk, hanem minden szakember.

iStockphoto
iStockphoto

Többször hangsúlyoztuk már a jó minőségű alapozó fontosságát, jóllehet, egyáltalán nem könnyű egy kisebb vagyont a kasszánál hagyni egyetlen kozmetikumért. Ha viszont jobban belegondolunk, belátjuk, hogy a kommersz drogériák kínálata nemcsak hogy alig tartalmaz minden bőrszínhez passzoló terméket, de kicsit olyan, mintha a vakító neoncsöveikkel direkt az alapozóvásárlókat akarnák zrikálni.

1. Vásárolj természetes fényben!

A vásárlás helyszíne alapvetően meghatározza, hogy milyen alapozót választunk. A mesterséges neonfény nemcsak kiemeli bőrünk minden tökéletlenségét, de irreális színben is láttatja. Ez azért veszélyes, mert szinte borítékolható, hogy rossz árnyalat mellett döntesz. Ha megoldható, csakis olyan drogériában vásárolj, ahol természetes fényviszonyok vannak. Ha ez adott, válaszd ki a terméket, és a csuklód helyett az állad vonalán oszlass el egy kisebb mennyiséget. Tükör elő! Elüt? Nem passzol a szín. Észre sem veszed, hogy hová vitted fel az alapozót? Jól választottál, mehetsz a kasszához.

2. Ügyelj a fedésre!

Sajnos a "lakossági alapozók" fedési fokát csak ritkán ismertetik, pedig a sminkes tutorial videókban mindig kihangsúlyozzák az alapozó fedését: medium to full coverage, sheer coverage. Nem árt, ha az alapozó megvásárlása előtt képben vagyunk a fedéssel, mert ha erről a fontos tulajdonságról elfeledkezünk, könnyen lehet, hogy nem szeretjük majd a kozmetikumot.

iStockphoto
iStockphoto

Tehát, először is el kell döntenünk, hogy milyen fedésre van szükségünk. Vannak alapozók, melyek majdnem egyenlőek a színezett hidratálóval, ezek általában vízbázisúak, és a bőrszín kiegyenlítését szolgálják. Problémásabb bőrre a nagyobb fedés érdekében érdemes sűrűbb alapozót választani (közepes fedés), ami nemcsak kiegyenlít, de elfedi a bőr tökéletlenségeit. A maximális fedésű alapozót onnan ismerhetjük fel, hogy iszonyú sűrű, testes textúrával rendelkezik. Ezeket többnyire csak profi sminkesboltban vásárolhatjuk meg, használatával pedig gyakorlatilag bármilyen bőrhibát eltakarhatunk. Vásárlás előtt mindenképp tanulmányozzuk az alapozó textúráját, erre jó megoldás lehet, ha a csuklónk belső felén ellenőrizzük, hogy kis mennyiségben hogyan tünteti el az ereket.

3. Vedd figyelembe a bőrtípusod!

Mivel szinte egész nap viseljük az alapozót, elengedhetetlen, hogy a bőrtípusunknak megfelelőt válasszuk. Száraz bőrre mindenképp olyan alapozót vigyünk fel, ami egyszerre fed és hidratál. Ez azért fontos, mert a száraz bőrre felvitt alapozó a legkatasztrofálisabban képes mutatni, hiszen a száraz bőrön nem oszlik el, csak "beleragad" a textúra. Ilyen esetben alapozás előtt kötelező (!!!) hidratálókrémet használni, majd utána alapozni. Természetesen a normál bőrűek szerencsés helyzetben vannak, hiszen az ő bőrük nem igényel különösebb előkészítést és utómunkát. Nem úgy, mint a zsíros bőrűek, akik szintén jóval nagyobb figyelemmel kell, hogy alapozzanak. Először is: válassz mattító formulájú alapozót! Ez kiegyenlíti a bőr zsírosodását, így nem lesz csillogó a bőröd. Másrészt zsíros bőr esetén muszáj púderezni, vagy áttetsző transzparens púderrel, vagy színezettel, lényeg, hogy fixáljuk az alapozót. Pattanásos bőrre csakis olyan alapozót használjunk, ami bőrnyugtató hatású, ezáltal csökkenti a pirosságot.

iStockphoto
iStockphoto

4. Szükség esetén használj primert!

Bár egy jó alapozót könnyűszerrel nevezhetünk csodaszernek, bőrünk problémáját nem tudja megoldani, csakis palástolni. Primer használatával könnyen likvidálhatjuk a ráncokat, az érdes bőrt és a pirosságot, mivel az a feladata, hogy homogenizálja az arcbőrt az alapozás előtt. Az alapozóhoz hasonlóan a primert csakis a bőrünk igényének megfelelően válasszuk ki, így mérlegeljük, hogy a ráncok feltöltése a fontos, a pirosság csökkentése, vagy a pórusok összehúzása. A primert felvihetjük a kezünkkel vagy ecset segítségével, majd hozzáláthatunk az alapozásnak.

Sminkeléssel kapcsolatban keresd szakértőnket, Gáspár Vikit!



5. Dolgozz megfelelő eszközökkel!

A fedés kiválasztásával gyakorlatilag azt is meghatározzuk, hogy milyen eszközzel kell felvinnünk az alapozót. A könnyű, vízbázisú készítményeket nyugodtan oszlassuk el az ujjbegyek segítségével, de a magasabb fedésű alapozókhoz mindig használjunk ecsetet. A lapos, lekerekített sörtéjű ecset a magasabb fedést biztosítja, ezt a bőrrel párhuzamosan "meszelve" vigyük fel. A nagyobb méretű, köralakú alapozóecsetet az arccal párhuzamosan, körkörös mozdulatokkal használjuk. Ez természetes végeredményt kölcsönöz.

A sminkelés forradalma - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sMRtQOduL4VrIiI3


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!





Galéria: A legjobb ránctalanítók és szérumok

/1101/R_nct2011121123432

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.