A palacsintát különleges formába öntöttük, legalábbis ami a hozzávalókat illeti: vegán módon, tojás és tejtermék nélkül készítettük el. Almás-birsalmás kompótot kínálunk hozzá, melynek elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Vegán blintz almás-birsalmás töltelékkel


Hozzávalók a blintzhez:


- 1 csésze bio finomliszt
- 1/2 csésze barnarizsliszt
- 1 teáskanál olaj + egy kevés a sütéshez
- 1 evőkanál kuzu (természetes keményítő)
- egy csipet só
- nagyjából 1 csésze szójatej

Hozzávalók a töltelékhez:


- 1 db alma meghámozva, kimagozva, gerezdekre vágva
- 1 db birsalma meghámozva, kimagozva, gerezdekre vágva
- 1/2 csésze (vagy picit több) 100%-os almalé, amennyi éppen betakarja a gyümölcsöket egy lábasban
- 1 fahéjrúd
- 2-3 szem kardamom
- 1 evőkanál rizsszirup
- egy kevés kuzu hideg vízben feloldva

Elkészítés:


A blintzhez keverjünk össze minden száraz hozzávalót. Lassan adjuk hozzájuk a szójatejet és az olajat, amíg sűrű tésztát kapunk. Süssük a palacsintákat egy serpenyőben, amíg aranybarnák lesznek.

A kompóthoz főzzük a gyümölcsöket az almalében a fűszerekkel együtt addig, amíg megpuhulnak. Távolítsuk el a fűszereket, és sűrítsük be a szószt kuzuval. Töltsük meg a gyümölcsökkel a palacsintákat, és tálalás előtt hintsük meg őket fahéjjal.

Videónkban megnézheted, hogyan készítsd el!



Tudtad?


A birsalma termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés formája almára vagy körtére emlékeztet. A termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról vagy a körteszerű termés esetében birskörtéről. Ennek részben ellentmond, hogy ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. A legfinomabb almabor készíthető belőle. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. (Forrás: Wikipédia)

A kuzu pedig hegyigyökérből készült, sütéshez, főzéshez használható keményítő, amelyet gyógyításra is használnak. Ha nem sikerül hozzájutnunk, használhatunk helyette tápióka-keményítőt is.

Makifood főzőiskola

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Így fogyj édességgel, bűntudat nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110201-fogyokuras-edesseg-a-gyumolcskosar-receptje.html Olaszos csirkeragu gazdagon, Jamie módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110128-olaszos-csirkeragu-jamie-olivertol.html Naphal papírcsomagocskákban ázsiai módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110126-naphal-papircsomagocskakban-azsiai-modra.html Filléres finomságok: illatos fahéjas csiga kelt tésztábólhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110121-fahejas-csiga-receptje.html Filléres receptek: melegítő leves sült zöldségekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110120-filleres-fuszeres-zoldsegleves.html