3 felejthetetlen úti cél Bajorországban

utazás programajánló Németország Bajorország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kolbász és sör. Németország déli csücskéről, Bajorországról talán mindenkinek ez ugrik be első hallásra, vagy az évente több millió vendéget vonzó Octoberfest. Ám a déli tartomány tartogat még meglepetéseket. Az eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott fürdővárosok biztosan.

A térképre tekintve jól látható, hogy egymás hegyén-hátán sorakoznak a "Bad" kezdetű városkák. Ha valóban pihentető időtöltésre vágysz, a nagyváros zajától távol eső, termálvizekben bővelkedő Bad Füssing vagy a golfparadicsom, Bad Griesbach a te úti célod. Ha kifürdőzted magad, ne hagyd ki Passaut sem, mert a hangulatos városka hatalmas élmény minden kíváncsi utazónak.

1. Bad Füssing, az álmos fürdőváros

A 6500 fős Bad Füssing könnyedén megközelíthető autóval vagy akár repülővel is. Mi az utóbbit választottuk, hogy minél több időt tölthessünk a város felfedezésével. A müncheni járat landolása után mindössze 2 órát kell utazni a településig. Ami elsőre feltűnik: a tisztaság és a nyugalom. Hiába számítottam hagyományos, fagerendás német házikókra, egyet sem láttam, hiszen Bad Füssing nagyon fiatal város - mindössze 50 éves. Ennek ellenére három óriási termálközponttal is büszkélkedhet.

Thinkstock
Thinkstock

Johannesbad a maga 4500 nm-nyi vízfelületével a város szélén áll. Az épület tetejéről jól láthatók a szomszédos ország, Ausztria büszke templomtornyai. A medencék közül mindenki megtalálja a kedvére valót: a kiépített vulkáni krátertől az élményfürdőig 13 különböző hőmérsékletű vízben áztathatod magad.

www.johannesbad.de
www.johannesbad.de


A második fürdő, az Europa Therme előnye, hogy közvetlenül egy gyönyörű parkosított városrész, a Kurpark szomszédságában fekszik. Ha megunod a szaunázást és a termálvizet, itt teljes nyugalomban relaxálhatsz a természetben. A harmadik termálközpont, a Therme Eins, amelyet az elkülönített, 18. századi Saunahof (szaunaudvar) tesz különösen vonzóvá.

www.therme1.de
www.therme1.de



Itt felfedezheted a német építészet szépségeit is: a fürdő ugyanis négy, mesébe illő bajor parasztházzal van körbevéve. A Saunahof további különlegessége az ún. Kartoffelsauna (krumpliszauna), ami egy teljesen egyedülálló típusa a gőzfürdőnek. Itt egy kombinált napi bérlet 20 euróba kerül.

Miért épp krumpliszauna?

A 18. században még nem volt az embereknek hűtőszekrényük, és a pincékben tartották az élelmet. A szauna helyén annak idején egy ilyen kamra állt. A szauna innen kapta az elnevezését. Ma kb.50 vendég fér el itt egyszerre.


2. Bad Griesbach, Európa golfnagyhatalma

Bad Füssingtól nem messze, kb. 10 percnyi autóútra fekszik egy másik hangulatos városka, Bad Griesbach. A település előtt szabályos füves pályák látványa fogadja az utazót. Ez a 6 részből álló, 18 lyukú golfpályarendszer a legnagyobb Európában. Bad Griesbach-ban minden a golfozásról szól. Itt nem úri passzió ütőt ragadni: már az általános iskolában is golfozni tanulnak a gyerekek. Egy családi bérlet egy évre 1200 euró. A várost 2004-ben modernizálták, ekkor építették ki az összefüggő mélygarázst is a település alatt. Ha végigsétálsz az utcákon, sehol sem látni parkoló autót. Az itteni wellness-centrum is számtalan masszázs-és fürdőlehetőséget kínál a nyugalomra és feltöltődésre vágyóknak.

www.badgriesbach.de
www.badgriesbach.de



3. Passau, a német mediterrán város

Passau már messziről csalogatja az idelátogatót: ahogy lassan ereszkedünk le a domboldalon, bármerre nézünk, romantikus sikátorokat, tornyokat és folyókat látunk. A kék Duna, a zöld Inn és a fekete Ilz keresztül-kasul behálózzák az 50 ezres települést. Járj egyet a macskaköves utcácskákon, és fedezd fel a város nevezetességeit.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Hagyd magad elvarázsolni a St. Stephan dóm orgonajátékával, amely a világ legnagyobb katolikus templomi hangszere. Továbbsétálva csodálkozz rá Németország legszebb gyógyszertárjára a főtéren, majd térj be a történelmi városházába a színes jeleneteket ábrázoló ablakokért és a barokk freskókért. (A belépőjegyek ára: 2-4 euró/fő). Ha elfáradtál, ülj be egy hagyományos, bajor sörözőbe, és kóstold meg a helyi finomságokat. Ne hagyd ki a Ludwigstrasse-t sem, ahol megannyi üzlet kínálja a portékáját. A nap végén hajókázz egyet a Dunán: a jegy ára 4 euró, amelyért cserébe elvisznek téged midhárom folyó találkozásához. Ha különleges utazásra vágysz, próbáld ki a Kristalschiffe-t: a hajó 11 euróért ugyanezt az utat megteszi, miközben minden pompásan csillog-villog körülötted.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.