Így főzz, hogy fogyj! - A legjobb eszközök

fogyás egészséges táplálkozás főzés étel fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eredményes fogyókúrához nem elég kevesebbet enned, vagy csak azzal törődnöd, hogy visszaszorítsd a szénhidrát- vagy a cukorfogyasztásod. Egészségesen is kell étkezned, és törekedned a megfelelő vitaminbevitelre.

Utóbbi terén nagy előrelépés lehet, ha a főzési szokásaidon is változtatsz - olyan eszközöket használsz például a konyhában, amelyek segítségével minimális zsiradék felhasználásával és az alapanyagok vitamintartalmát a lehető legnagyobb mértékben megőrizve főzhetsz. A következők ilyenek.

Egy régi kedvenc: a kukta

A kukta egyébként is hasznos eszköz, hiszen nem engedi ki a főzés során keletkező gőzöket, ennek következtében a normál főzésnél magasabb hőmérsékletre, 120 °C-ra melegszik fel az étel, amely ezáltal gyorsabban megfő. Használatával nemcsak időt, hanem energiát is spórolhatunk, ráadásul sokkal több vitamin és ásványi anyag marad az ételekben.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A kukta használata egyszerű, csupán arra ügyelj, hogy a kétharmadánál jobban ne töltsd meg. Ha az étel forr, a kukta ezt sípolással jelzi, ilyenkor kisebb lángra állíthatod a gázt - elég, ha a kukta csak piheg. Az edény fedelét viszont tilos levenni addig, amíg a belsejében gőznyomás van, az ugyanis életveszélyes lehet.

Fórum: Diétás, de FINOM recepteket gyűjtünk! :)



elektromos kuktá
főzés

Könnyű, ízletes, vitamindús ételek: wok

fogyókúráwok
étel serpenyő

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A wokot első használat előtt érdemes felavatni: mosogatószeres szivaccsal mosd el - ezt csak egyszer tedd meg, utána soha többet -, száradás után kend be vékonyan olajjal, majd alacsony tűzön körülbelül negyed órán át hevítsd. Ezután töröld ki az olajat, kend át tiszta olajjal újra, hevítsd megint 15 percig, majd megint töröld ki. Az eljárást addig ismételd, amíg a papír tiszta nem lesz.

Mivel a serpenyőben nagyon gyorsan elkészül az étel, a hozzávalókat még a főzés előtt készítsd teljesen elő. Sütés előtt a wokot először forrósítsd fel, és csak azután tedd bele az olajat, a hozzávalókat pedig azután, hogy az olaj is forró. Szinte bármilyen zöldséges, húsos ételt elkészíthetsz benne, kipróbálhatsz izgalmas kínai recepteket, fűszereket is.

Néhány étel receptje, amit wokban is elkészíthetsz

Indiai burgonya és karfiol filo

Sertéssült almával, különleges fűszerekkel

Burgonya és lazac galette sült citrommal


Íz és szín marad: pároló

párolászsiradék

párolókészülék

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az elektromos asztali pároló előnye, hogy kis energiafogyasztású, alacsony nyomáson működik, de csak kis méretű háztartásokhoz alkalmas, mivel egyszerre csak két-három adag ételt lehet elkészíteni benne. Az ételt két-három sor lyukacsos edényben lehet a párolóba helyezni, a készülék aljában pedig egy tálkában van a víz, melyből a gőz képződik. Már kész fogásokat is megmelegíthetünk benne, de akár rizst is párolhatunk - ehhez külön betét használható. A kombinált párolók a vízgőzt forró levegővel párosítják, és általában multifunkciósak: párolhatunk, száraz hővel süthetünk benne, de kombinálhatjuk is a kettőt.

Táplálkozással kapcsolatos kérdésed van? Fordulj dietetikusunkhoz, Györki Nikéhez!



Klasszikus kedvenc: római tál

agyagedényzsiradék


római tálcseréptál

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.