Az étkezési zavarok mellett kampányol egy internetes csoport

bulémia anorexia internet étkezési zavarok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reménytelennek tűnő és szívfacsaró helyzet, amikor egy család szembesül egyik tagjának táplálkozási zavarával. A helyzetet csak rontja, hogy az interneten létezik egy közösség, melynek feltett szándéka, hogy meghiúsítsa a veszélyes, esetenként halálos viselkedési formától való megszabadulást.

A Cincinnati Egyetem kommunikációs kutatói új társas támogató csoport létrejöttéről számoltak be, mely egyre terjed a világhálón. Az anorexiát éltető mozgalmat körülvevő Online Negatív Támogató Csoportról - angol rövidítése ONESG - a New Media & Society című folyóiratban számoltak be. A társaság tagjai inkább választott életformaként kezelik az anorexiát, semmint betegségként ismerjék el azt.

"Az ONESG anorexiát támogató mozgalom négy témát érint, és számos módszerrel igyekszik biztatni az anorexiásokat arra, hogy kiéljék káros és veszélyes késztetéseiket" - írta a fő szerző, Stephen M. Haas, az egyetem kommunikációs adjunktusa.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Tanácsok és módszerek fórumokon és blogon

A "Hűnek" maradni az anorexia-mozgalomhoz téma kapcsán a szervezet fórumokra és blogokra hívja meg a tagokat, hogy ott beszélgessenek az evésről, falásrohamokról és az edzésről. Ez egyfajta online vallomástétel, ahol mindenki beismerheti, ha bűntudatot érez, mert túl sokat evett, vagy nem mozgott eleget ahhoz, hogy a mozgalomban maradhasson.

Az önpusztító módszerek támogatása témához kapcsolódva weboldalakon keresztül nemcsak a fizikai test csonkítására buzdítanak, de arra is, hogy a betegek beismerjék, mennyire értéktelennek és gyengének érzik magukat. A negatív érzéseknek mások örülnek, ami egyedülálló jelenség ezekben a közösségekben. Elfogadják egymás üzeneteit, nem ellenkezik senki. Egymás hibáinak elfogadása által alakul ki közös identitásuk.

Az anorexiát támogató tanácsadás a leggyakrabban az étrenddel és a nem anorexiás családtagokkal való konfrontációra tér ki, míg a Bátorítás az anorexiás viselkedésre csoportban a bátorítás a téma. Ide tartoznak az érzelmes hozzászólások, melyek a csoport összetartozását erősítik. Tippeket és módszereket osztanak meg egymás közt, elhatárolják magukat a nem anorexiás "kívülállók" rosszalló véleményétől.

Káros életmód pozitív színben

"Az önpusztítás és a bátorítás ambivalenciájának erősítése egy fontos stratégia, mert nagyon jól illusztrálja az anorexiás résztvevők belső zaklatottságát. Hajthatatlanul ragaszkodnak az elképzeléshez, hogy ha elérnek egy bizonyos soványságot, akkor többé nem érzik majd magukat haszontalannak és taszítónak, habár ennek módszerét elítélik és nemkívánatosnak tartják mások" - írták a szerzők.

A kutatók szerint a titkos társas hálózatot erősíti az internet anonimitása, mely lehetővé teszi az extrém elképzelések közzétételét. A beszélgetések pozitív színben tüntetik fel a potenciálisan veszélyes és negatív viselkedésformákat. Az érzelmes üzenetek nyomán pedig kialakul a kötődés élménye, ami miatt a társaság még veszélyesebb lehet.

Interjú egy anorexiában szenvedő lánnyal - a Life Magazin videója

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dYFLcRNlIrk5DMOa

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Így néz ki 100 kg fogyás után a világ legkövérebb tinije - Fotó!http://www.life.hu/gyogyulj/20110302-nem-tud-lemondani-a-gyorskajarol-a-britek-legkoverebb-tinije.htmlA nagy fogyás miatt tönkrement az énekesnő bőre!http://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110215-jennifer-hudson-tul-sokat-fogyott.htmlA nő, aki fogyással mentette meg anorexiás lányáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101119-a-no-aki-fogyassal-mentette-meg-anorexias-lanyat.htmlForradalmi fogyás - ínyencként!http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20101026-forradalmi-fogyas-inyenckent.htmlÍgy főzz, hogy fogyj! - A legjobb eszközökhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110228-igy-fozz-hogy-fogyj-a-legjobb-eszkozok-es-keszulekek.htmlKiderült, mi okozza a jojó-effektusthttp://www.life.hu/hazitunder/20110224-egyetlen-feherje-felelos-a-jojoeffektusert.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.