Edzés után jobban kívánjuk az édességet

étvágy mozgás sport edzés édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába edzel rendszeresen, mégsem fogysz? A legújabb kutatások rámutattak, hogy vannak emberek, akik egyszerűen jobban kívánják a zsíros és cukros ételeket edzés után - és meg is eszik azokat. Pedig attól, mert valaki sportol, még nem ehet meg bármit.

Az edzés valóban növeli az édes és zsíros ételek utáni vágyat, derült ki egy legújabb tanulmányból. Vannak, akik egyszerűen hajlamosabbak sport utáni "önjutalmazásra", és ezáltal a fogyókúrájuk is sikertelenebb lesz.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az ausztrál Queensland Egyetem kutatói 34 férfi és nő bevonásával az edzések utáni étvágyat vizsgálták, ami végül érdekes eredményeket hozott. Az önkéntesek 12 héten át rendszeresen 50 perces edzéseken vettek részt, melyek után mindig különböző ételekről készült képeket mutattak nekik. A csoport többsége az egészséges ételeket kívánta, mint a rizst vagy a spagettit - és sikeresebben is fogytak -, azonban 14-en az édességek fotóit választották, mint például a fánkot és a csokoládét.

A felfedezés csak az első lépcsőfok volt, a tudósok remélik, hogy hamarosan rájönnek, hogyan csökkenthetnék az édesszájúak sóvárgását a kalóriadús ételek iránt, addig azonban tudatosan oda kell figyelnünk a táplálkozásra. "Tudjuk, hogy a cukros és zsíros ételeket jobban kívánja az emberi szervezet, ugyanakkor tele vannak kalóriával"- magyarázta Neil King professzor. Szerinte az emberekben tudatosítani kellene, hogy ha elkezdenek egy súlycsökkentő edzést, utána nem ehetnek meg bármit, amit megkívánnak.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.