Szentpétervár Moszkva Sao Paulo kultúra utazás kiállítás London Róma múzeum Berlin Madrid München
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedved támadt egy kis kultúrára? A tavasz a városlátogatások időszaka - fedezz fel érdekes kiállításokat és izgalmas múzeumokat. Íme, a "Kul-túra 2011" legjobb állomásai!     

1. Brandhorst Múzeum, München

Udo és Anette Brandhorst 2009-ben egészítette ki mintegy 700 darabból álló műgyűjteményét, és ezzel megnyílt a róluk elnevezett kiállítóhely. A müncheni Múzeumnegyed egyik legszebb épülete a Brandhorst Múzeum, amit 36 ezer színes üvegkerámiából készült borítás díszít. A gyűjtemény nemcsak kívülről figyelemfelkeltő, az igazi fantasztikum bent található! Brandhorsték ugyanis valódi remekműveket, többek között Picasso, Miró és Warhol alkotásait állíották ki a termekben. A mintegy 700 darab kiállított műremek értéke meghaladja a 100 millió eurót. A müncheni magánmúzeum következő szenzációja a március 30-án nyíló Isaac Julien tárlata lesz.
Bővebb infó:www.museum-brandhorst.de/

http://www.museum-brandhorst.de/
http://www.museum-brandhorst.de/



2. Újmúzeum, Berlin

A berlini Múzeumsziget büszkesége az Újmúzeum, amelynek épülete 70 év után nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt 2009 őszén. Az intézményen 20 évet dolgozott az angol építész, David Chipperfield, hogy ismét a régi pompájában fogadhassa a kultúrára vágyókat. De mi látható az Újmúzeumban? Csupa legendás régiség! A látogatókat fogadó hatalmas lépcsőház ugyanis négyemeletes, nyolcezer négyzetméteres kiállítótérbe vezet, ahol mintegy kilencezer kincs található az ókori Egyiptomból. Az Újmúzeum büszkesége azonban a világ egyik legendás szépsége, Nefertiti egyiptomi királyné világhírű mellszobra.
Bővebb infó: www.neues-museum.de/

http://www.neues-museum.de/
http://www.neues-museum.de/



3. Prado, Madrid

Európa egyik legrégebbi múzeuma a Prado Nemzeti Múzeum a spanyol fővárosban. A madridi Prado birtokában manapság hétezer kiváló remekmű található, ezek mintegy fele állandóan ki is van állítva. A múzeum leghíresebb darabjai a spanyol festőhármas, El Greco, Velázquez és Goya alkotásai. De Raffaello, Tiziano és Rubens művei is megtalálhatók a szépművészeti gyűjteményben. A Prado aktuális szenzációja a párizsi Louvre-ból érkezett: Jean Siméon Chardin francia festő képeit május végéig tekinthetik meg a látogatók.
Bővebb infó:www.museodelprado.es/

http://www.museodelprado.es/
http://www.museodelprado.es/



3. Tate Modern Gallery, London

A nemzetközi modern művészet legidőállóbb darabjai jelenleg Londonban vannak kiállítva. A South Bank városrészben található Tate Modern Gallery épülete korábban egy erőmű volt, mielőtt múzeummá alakították. A Tate Modern legújabb szenzációja az egyik leghíresebb kínai művész, Ai Weiwei alkotása: a 100 millió porcelán napraforgómagból készült installáció. A műremekek megcsodálása előtt, közben vagy után, érdemes egy pillantást vetni a galéria fantasztikus épületéből is, és megcsodálni a pazar városi panorámát. A londoni Tate Modern Gallery gyűjteményének megtekintése ingyenes.
Bővebb infó:www.tate.org.uk/modern/

http://www.tate.org.uk/modern/
http://www.tate.org.uk/modern/



4. MAXXI, Róma

Róma, az örök város rendkívül gazdag régi műkincsekben. Aki azonban valami újra és izgalmasra vágyik, annak sem kell elhagynia az olasz fővárost, hiszen 2010 májusában megnyitotta kapuit a MAXXI, ahol nyoma sincs az antik vagy középkori alkotásoknak! A különleges, formabontó épületet az iraki származású sztárépítész, Zaha Hadid tervei alapján készült. És ahogy a tervező mondta művéről, itt a "terek egybefolynak". Az egybenyíló termek sora csodás műveket rejt, William Kentridge és Gerhard Richter festményein, Giulio Paolini szobrain kívül időszaki kiállítások is helyet kapnak a MAXXI-ban.
Bővebb infó:www.maxxi.beniculturali.it/

http://www.maxxi.beniculturali.it/
http://www.maxxi.beniculturali.it/


6. Ermitázs, Szentpétervár

A szentpétervári Ermitázsban található a világ egyik legértékesebb és legcsodálatosabb gyűjteménye. A remekművek zömét a híres-hírhedt cárnő, Nagy Katalin gyűjtötte össze. Az épületkomplexum, amely akkora, mint egy kisebb város, a kelet- és nyugat-európai műkincsek otthona. A szépművészeti alkotásokon kívül a cári Oroszország felbecsülhetetlen értékű érme-, pénz-, gyémánt- és ékszergyűjteménye is a fantasztikusan ékes falak között található. Néhány éve pedig az Ermitázsba költözött I. Péter Téli Palotája, teljes pompájában és berendezésével.
Bővebb infó: www.hermitagemuseum.org/

http://www.hermitagemuseum.org/
http://www.hermitagemuseum.org/



7. Secs Pompéia, Sao Paolo

A Sao Paoló-i Secs Pompéia épülete korábban gyár volt, ma azonban valódi kultúrközpont, egy iskolának, egy színháznak, egy étteremnek és egy uszodának ad otthont. És persze Brazília egyik legkülönösebb múzeumának, a Secs Pompéiának. A galériában Dél-Amerika leghíresebb képzőművészeinek állandó kiállításain kívül a feltörekvő, ifjú latin-amerikai tehetségek is időről időre megmutathatják, hogy mire képesek. Bár a művészek neve valószínűleg ismeretlen a számodra, de ez ne tántorítson el a múzeumlátogatástól, az egzotikumok között igazi remekművekre lelhetsz.
Bővebb infó: www.sescsp.org.br/sesc/busca/index.cfm?unidadesdirector=58

http://www.sescsp.org.br/sesc/busca/index.cfm?unidadesdirector=58
http://www.sescsp.org.br/sesc/busca/index.cfm?unidadesdirector=58



8. Galerie Garage CCC, Moszkva

Dasha Galériája, azaz a moszkvai Galerie Garage CCC a 27 éves multimilliomos műgyűjtőnő tulajdona. Dasha Zukova egyike Európa legbefolyásosabb műértőinek, de hogy ez mennyire köszönhető kedvesének, a szupergazdag Roman Abramovicsnak, azt most ne feszegessük. Dasha azért alapította meg napról napra ismertebb és híresebb kiállítótermét, hogy pompás gyűjteményét a világ elé tárhassa. Április 10-ig digitális művészeti szenzációkat, április 24-ig pedig a kubai forradalomról készült fotókat tekinthetsz meg, úgy, ahogy csak kevesen láthatták az eseményeket. A műgyűjtő a gyerekek kedvére is tesz garázsában, külön kiállítóteremben gyerekek műveit tekinthetik meg az érdeklődők, sőt, izgalmas programok is várják a kicsiket.
Bővebb infó:www.garageccc.com/eng/

http://www.garageccc.com/eng/
http://www.garageccc.com/eng/






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.