Űzd el végleg a szagokat és a vízkövet! - 150 forintból

szag takarítás praktikák házimunka tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak ellenére, hogy napjainkban sokféle modern tisztítószer közül választhatsz, érdemes időnként újra felfedezni nagyanyáink házi praktikáit: a különböző házi szerekkel olcsón, vegyszermentesen, mégis hatékonyan űzheted el a koszt a lakásból. Az ecetet például így használhatod!

Thinkstock
Thinkstock

Az ecet egyidős a civilizációnkkal, szinte minden kultúra felfedezte magának, amikor a sört vagy a bort levegővel érintkezni hagyták, és az alkohol oxidációjával ecetsav keletkezett. Az egyik legrégebbi tisztítószer, de a kínaiak például erőt és vitalitást adó italnak tartották. Olcsó, nem irritatív, többféle verziója kapható, és ráadásul természetes szer. A padlástól a pincéig rengeteg helyen veheted hasznát, sőt, még a ruháidat is tisztává varázsolhatod a segítségével.

Így használd az ecetet a konyhában!

Nemcsak salátaöntethez kiváló adalék, de a halszagot is könnyedén semlegesíti. Az edényt vagy a kést áztasd forró ecetes vízbe, és máris megszabadultál a kellemetlen szagtól. A kezeden maradt hagymaszagot is semlegesítheted, ha némi ecettel bedörzsölöd. Forró ecetes-vizes gőzzel a mikrót is szagtalaníthatod, de az ecetet szódabikarbónával keverve a mosogató lefolyóját is szag-és dugulásmentessé teheted, csak hagyd a keveréket pár percig hatni, aztán öblítsd le forró vízzel. A krómból és rozsdamentes acélból készült konyhai tárgyak is jól tisztíthatók ecet segítségével, a szernek köszönhetően ráadásul a fényüket is visszakapják. Egy szórófejes flakonba tegyél ecetet, fújd a felületre, majd ronggyal fényesítsd ki.

A különböző műanyagdobozok, melyek átvették az ételek szagát, könnyen újra illatosak lesznek, ha egy szelet kenyeret ecetbe áztatsz, és ezt beleteszed egy éjszakára a dobozba. Reggel, meleg vizes elmosás után a szagoknak nyoma sincs. A hűtőszekrény szagtalanítása is könnyen elvégezhető: 1:1 arányú vizes-ecetes keverékkel törölgesd át a polcokat, a tömítést és a zöldségtároló dobozokat.

Thinkstock
Thinkstock

Házi praktikák a fürdőszobában

A vízkő eltávolítása az egyik legnehezebb feladat, hiszen szinte mindenhol megtalálható, és sokat kell súrolni, mire látható tisztaságot érsz el. Az ecetet itt is bevetheted: a lecsavarozható szerelvényeket, a csapok eldugult szűrőit vagy a zuhanyfejet egy éjszakára áztasd ecetbe, reggel öblítsd át folyó vízzel, és máris vízkőmentesítetted őket. Higított ecetes ronggyal vagy kefével a vékony vízkőréteg könnyen eltávolítható, de ha makacskodik, tömény ecetet hagyj egy ideig állni rajta.

Az eldugult kád- vagy mosdólefolyó is könnyen tisztítható ecet és szódabikarbóna keverékével, de a vécé lefolyója sem tömődik el, ha rendszeresen ecettel tisztítod, ráadául a kellemetlen szagok ellen is hatásos. Ha nem akarsz pepecselni, bioboltokban kaphatsz ecetes toalettisztítót is, melyet egyszerű használni. A penészedés ellen egy liter forró vízhez tegyél egy deciliter ecetet, és ezzel súrold át az érintett részeket, de a keveréket szórófejes flakonba helyezve is használhatod, majd a felvitel után ronggyal töröld le.

Thinkstock
Thinkstock

Így segít az ecet a ruhatisztításnál

Ha az ágy matraca "balesetet szenved", vizes-ecetes keverékkel tisztíthatod ki, ezután némi szódabikarbónát szórj rá, és keféld át vagy porszívózd ki. Ha a dezodor gyakran hagy foltot a kedvenc pólóidon, csak vedd elő az ecetet, és mosás előtt spricceld be vele a foltot, majd mosd ki a ruhát a szokott módon. Paradicsomszósz- vagy mustárfolthoz is bevetheted. A mosáshoz adva az ecetnek nemcsak folttisztító, de színélénkítő hatása is van.

Az ecet mint általános tisztítószer

A számítógépet, telefont vagy egyéb irodai gépet is megtisztíthatsz - persze kikapcsolt állapotban - ecetes-vizes keverékbe áztatott, jól kicsavart ronggyal. A billentyűzetnél a keverékbe áztatott fültisztító pálcika van segítségedre. A redőnyt is ragyogóan tisztává varázsolhatod, ha kezedre pamutkesztyűt húzva azt ecetes-vizes keverékbe mártod, és végighúzod az ujjaidat a redőny lapjain. Az ecet kis tálakban a lakásba helyezve eltünteti a cigarettafüst szagát, de a falakon maradt golyóstollnyomok is eltüntethetők ecetes szivacs segítségével. Sőt, a téli sózott utcák okozta latyakos cipődet is megtisztíthatod vele, leoldja azt is, amit a víz nem.

Thinkstock
Thinkstock

A kopott szőnyegnek is jót tesz az ecet: négy liter vízhez adj egy csésze ecetet, és ezzel keféld át. Utána öblíteni sem kell, csak hagyd megszáradni. A fából készült bútorokon gyakran hagy fehér foltkarikát a nedves pohár, ezeket egyenlő arányban összekevert ecet és olívaolaj segítségével könnyen eltüntetheted, ha puha rongyot a keverékbe mártasz és áttörlöd vele a bútort. Ezután egy másik száraz ronggyal átdörgölve csillogóvá is varázsolhatod. Az ablak csíkmentes és ragyogóan tiszta lesz, ha ecetes meleg vízzel mosod le, majd egy száraz ronggyal gyorsan áttörlöd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.