Ezért nem alszik a gyerek! - 5 meglepő hiba lefekvés előtt

alvászavar táplálkozás nevelés szoktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már minden létező szakirodalmat végigolvastál, mégsem tudod, mi lehet az oka annak, hogy a kicsi nehezen alszik el, vagy ha könnyedén álomba is merül, többször is felébred éjszaka? Könnyen lehet, hogy olyan egyszerű dolgok állnak a háttérben, mint a nem megfelelő vacsora vagy a túl sok játék. Ismerd meg a leggyakoribb hibákat, melyek csak nehezítik a gyermek altatását!

Thinkstock
Thinkstock

Magas energiatartalmú vacsora

Bármilyen hihetetlen, teli pocakkal csak az egészen pici babák szeretnek aludni. Azok a babák, akik még szopizás után vagy közben képesek átlépni az álomvilágba. A mellétáplálás már okozhat nehézségeket, és nemcsak a mennyiség lehet az oka az alvás hiányának, de a kicsinek kínált táplálék fajtája is. A nagyon magas kalóriatartalmú ételek például szó szerint felpörgetik a babát, hiszen a szervezete hihetetlen mennyiségű energialöketet kap, amelyet egyszerűen fel kell használnia. A vacsorára kínált, szénhidráttal felturbózott tápszer, esetleg nagyobb mennyiségű hús is lehet tehát az oka a kicsi álmatlanságának.

Hiányzó napirend

Az altatás megfelelő előkészítésének alapköve a napirend: ha a kicsi szervezete megszokja az azonos időben történő "nyugtatást". Ha az esti altatás - megfelelő szertartások kíséretében - azonos időben történik meg, és ettől a szülő csak nagyon-nagyon ritkán tér el, akkor a baba vagy a kisgyerek belső órája ehhez igazodik majd.

Néha előfordulhat ugyan, hogy egy vendégség vagy egy utazás miatt ez felborul, de ha a továbbiakban is következetesen ragaszkodunk az azonos időponthoz, akkor a kicsi egyszerűen igényelni fogja a nyugalmat. Azonos időben. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy percre pontosan kell ágyba dugni, de azt igen, hogy a "hét óra körül" az ne nyolc és ne hat óra legyen.

Esti móka

Klassz dolog és szívderítő látvány, amikor az apuka beszáll a kicsi körüli tevékenységekbe. Ám sokszor pontosan az apás játékok azok, amelyek kibillentik a babát vagy a kisgyereket a megszokott ritmusból, főleg akkor, ha az esti szertartás átcsap egy belevaló csiklandozásba, lovaglásba vagy kergetőzésbe. A kicsik ugyanis hajlandóak ilyenkor túlpörögni. A szervezet pattanásig telik adrenalinnal, és nincs az a kiegyensúlyozott anyuka, aki a felhúzott gyereket ágyba tudná dugni. Így, ha jót akarunk a babának, a nagy mozgással, ricsajjal járó játékokat ne lefekvés előtt ejtsük meg.

Thinkstock
Thinkstock

Frissítő fürdő

Sokan gondolják azt, hogy a meleg fürdő során elpilled a kicsi, és nincs is más teendő, mint az illatos gyereket ágyba dugni. A tapasztalatok azonban mást mutatnak. A fürdő ugyanis valóban hathat nyugtatólag a gyerekre, de nem mindig. Van, amikor felfrissíti a picit, éberségét pedig ekkor csak fokozzák az öltöztetéssel járó forgatások. Ahhoz, hogy időben elaludjon a baba, legalább egy órával az alvás tervezett időpontja előtt dugjuk a fürdető vízbe a kicsit, hogy legyen elég ideje lehiggadni.

Izgalmas környezet, izgalmas esti mese

Akkor alszik el könnyen a baba, ha nincsenek éles fények körülötte, és nincs kiugróan nagy zaj sem. Ne várjuk el a babától, hogy a nappali közepén, a hangoskodó televízió mellett ringassa mély álomba magát. Ha a lakáskörülmények nehezítik az altatást, a fő szempont a baba legyen, és igazodjunk hozzá - természetesen csak mértékkel, hiszen a kicsinek is alkalmazkodnia kell.

Thinkstock
Thinkstock

A nem megfelelő mese is nehezítheti az elalvást, hiszen az izgalmas képsorok és az ezek nyomán keletkező feszültség nem segíti a szervezet nyugalmi állapotba kerülését. A legjobb, ha az esti mesét a szülő olvassa fel, ami pedig legyen nyugodt és izgalmaktól mentes - ha a pici még nem is érti feltétlenül a történetet, a hagsúlyok is utalhatnak az izgalmakra. Fontos tudni azt is, hogy a televízió hangjai "belopakodnak" a tudatalattiba is, és amikor mi azt gondoljuk, hogy bármit nézhetünk a közelében, mert a baba már nyugodtan alszik, addig az ő agya lázasan küzd a besurranó zajokkal és fényekkel. Ez pedig könnyen eredményezheti a gyakori éjjeli ébrenléteket.

Gazdag Enikő pszichológus véleménye

A baba altatási szokásaiban a leglényegesebb pont a rendszeresség. Az esti rutin kialakítása - fürdetés, mese, kis játék - elengedhetetlen ahhoz, hogy a babában, később a gyerekben kialakuljon a rendszeresség, hogy tudatában legyen annak, mi után mi következik. A halvány fény a gyerekszobában és az esetleges felébredések halk, megnyugtató kezelése - puszi, simogatás, betakargatás, majd újra magára kell hagyni a gyereket - hozzásegítik a kicsit a zavartalan alvás megszokásához. A keretek kialakítása nélkül nem tanulja meg a gyerek, hogy mi a különbség a nappal és az éjszaka között, és jogosan azt hiheti, hogy éjszaka is lehet játszani. Fontos a szülő részéről a következetesség, hogy esetleg más helyzetek, például betegség vagy költözés után is vissza tudjanak állni ugyanabba az esti rutinba az altatással kapcsolatban. A gyereket a saját ágyában kell altatni, és nem ajánlatos beengedni őt a szülői ágyba, csak esetleg reggeli összebújásra. Ha a gyerek önállóan el tud aludni, megtanulja ezt, ezen képesség birtokában magabiztosabb lesz, és segíti az önállósodását.

Eláruljuk, mennyit kell aludnod, hogy fogyj!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110401-elaruljuk-mennyit-kell-aludnod-hogy-fogyj.htmlÍgy fogyj ingyen, diéta és mozgás nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110215-igy-fogyj-ingyen-dieta-es-mozgas-nelkul.htmlAz asztal lábához kötötték a csecsemőket - Nevelési szokások annohttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110407-gyermeknevelesi-modszerek-a-tortenelembol.htmlMeglepő ok a gyerek kezelhetetlensége mögött - Az anyán múlna?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110407-a-gyerek-es-az-anya-eltero-temperamentumanak-kovetkezmenyei.htmlNevelési hibák, melyeket traumaként élhet meg a gyerekhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110328-nevelesi-hibak-melyeket-sulyos-traumakent-el-meg-a-gyerek.htmlLáthatatlan barátok: sokat árulnak el a gyerekrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110322-lathatatlan-baratok-sokat-arulnak-el-a-gyerekrol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.