méregtelenítés diéta tavasz méreganyag dietetikus Györki Niké tisztító kúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszavonhatatlanul itt a tavasz, még ha a mostani hidegfront nem is ezt mutatja. Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, előszedjük a lengébb ruháinkat, de mi van a testünkkel és a lekünkkel? Hogy saját magadat is formába hozd, a Life.hu dietetikusa, Györki Niké összeállított nektek egy tavaszi tisztítókúrát, hogy megszabaduljatok a télen felhalmozódott méreganyagoktól. Első cikkünkben bevásárlólistát és minden fontos információt megtaláltok!

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A tavasz közeledtével egyre inkább felmerül a kérdés: itt az idő, hogy a tél során felgyülemlett méreganyagokat kiürítsük a szervezetünkből? Belekezdjünk egy tisztítókúrába? Nos, méregtelenítő kúra mint olyan nem létezik, hiszen testünknek megvan a saját méregtelenítő mechanizmusa. A máj, a vesék, a nyirokrendszer folyamatosan azon munkálkodik, hogy a felesleges bomlástermékek kiürüljenek testünkből. Szervezetünk nem arra hivatott, hogy ezeket raktározza. Azonban segíthetjük, támogathatjuk munkáját. Napjainkban, a rendszertelen és sokszor egyoldalú táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód indokolttá teszi, hogy egy-egy könnyedebb, pihenéssel és megnyugvással teli időszakot iktassunk be életünkbe, azaz belekezdjünk egy tisztítókúrába.

A tisztítókúra lehet rendszeres (hetente egy gyümölcs és/vagy zöldségnap) vagy alkalomszerű (pár napos, 1-2 hetes). Fontos! Három napnál hosszabb kúrák és/vagy rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók esetén kötelező az orvosi felügyelet! Nagyon fontos továbbá megemlíteni, hogy tisztítókúrát is csak egészséges ember végezhet. Gyermekek, várandós és szoptató anyák, reflux-, gyomor- és bélbetegek, valamint cukorbetegek számára tilos böjtölni vagy méregtelenítő kúrát végezni. Egyéb krónikus betegség esetén a diéta megkezdése előtt orvosi konzultáció szükséges.




thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A nagyon alacsony kalória- és tápanyagtartalmú böjt vagy ivókúrák megfelelően képzett szakember vezetése nélkül szintén többet árthatnak, mint használnak. Ezeket kizárólag böjtklinikákon ajánlott végezni, orvosi felügyelet mellett. A salak- és méreganyagok ásványi anyagokhoz kötődve ürülnek ki szervezetünkből. Emiatt különösen a hosszú távú kúra ideje alatt, mind annak befejezése után szükség lehet az ásványi anyagok pótlására.

A tisztítókúrák ideje alatt étrendünk gerincét a zöldségek és gyümölcsök alkossák magas folyadékbevitel mellett. A méregtelenítő napokon leginkább gyümölcsleveket, gyümölcspépeket, gyümölcssalátákat, illetve zöldségprésnedveket, főzelékféléket, párolt/grillezett zöldségeket, leveseket fogyasszunk, melyeket házilag készítünk friss vagy mirelit alapanyagokból. A kúra ideje alatt kerüljük a kávé és az alkoholos italok fogyasztását! A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig csökkentik a kínzó éhségérzetet. Mivel a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak fehérjét, illetve zsiradékot sem, így egy hosszú távú tisztítókúra káros mellékhatásokkal járhat, mint például az izomtömeg-csökkenés.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A tisztítókúra ideje alatt érdemes betartanunk néhány szabályt!

Az első és legfontosabb talán, hogy ezeket a méregtelenítő napokat nyugodt körülmények között végezzük, lehetőleg olyan napot/napokat válasszunk, amikor kizárólag magunkkal tudunk foglalkozni. Ne tartsunk gyümölcsnapot olyankor, amikor dolgozunk, vagy éppen elfoglaltak vagyunk. A kúrára könnyen emészthető ételekkel és elegendő mennyiségű folyadék fogyasztásával hangolódjunk rá, már a megelőző napokban is kerüljük a kávét és a cukrozott üdítőket és alkoholos italokat. Miután befejeztük a kúrát, ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a szervezetünket, a visszatáplálás is fokozatosan - kezdetben gyümölcs- és zöldséglevekkel, párolt zöldségekkel, majd a gabonafélékkel, legvégül állati fehérjékkel (halak, húsok, tej és tejtermékek, tojás) - történjen. Kerüljük a bő olajban sült (pl. rántott zöldségek/húsok), illetve a puffasztó ételeket (pl. karfiol, brokkoli, zöldborsó, lencse).

Bevásárlólista - ezeket a dolgokat kell beszereznetek a jövő heti étrendhez:

Gyümölcsök:
2 kg alma
3 kg narancs
1 doboz kivi
1 kg banán
3 db citrom
2 db avokadó
1 mangó

Tejtermékek:
1 l 1,5 % tej
2 pohár natúr joghurt (nem cukrozott)
2 pohár kefir
10 dkg sovány sajt (pl. köményes, light trappista)
250g sovány tehéntúró
1 doboz cottage cheese
1 cs mozzarella sajt

Gabonafélék, cereáliák:
1 csomag zabpehely
1 kg barna kenyér
1 cs tejes őrlésű toast kenyér
1 csomag köles golyó (natúr, nem sózott, nem ízesített)
1 cs korpovit keksz
1 csomag barna rizs
1 cs natúr müzli

Zöldségek
2 kg sárgarépa
4 üveg bio zöldséglé - de frissen is facsarhatjuk otthon céklából, répából
2-3 db cékla
1 doboz paradicsom
4 db kaliforniai paprika
2 db kígyóuborka
2 cukkini
1 padlizsán
2 fej jégsaláta
1 doboz szárított paradicsom
2 fej lollo rosso
1 kis doboz gomba
1 cs medvehagyma
mentalevél
1-2 csomag leveszöldség (gyökér, sárgarépa, karalábé, zeller)

Húsok, halak:
1,5 kg csirkemell filé
10 dkg pulykamell sonka
1 tonhalkonzerv - sós lében eltett

Egyéb:
1 doboz light margarin
1 doboz zöld tea
12 l ásványvíz





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.